Κατεύθυνση σκηνογραφίας-ενδυματολογίας

Η κατεύθυνση απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τον σκηνογραφικό σχεδιασμό και την ενδυματολογία, και γενικότερα για το εικαστικό μέρος της θεατρικής παράστασης, καθώς επίσης και σε όσους έχουν κλίση για τις σκηνογραφικές κατασκευές και για την τεχνολογία της σκηνής. Όσοι ακολουθούν αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να περάσουν το προαπαιτούμενο μάθημα της κατεύθυνσης (Eισαγωγή στη σκηνογραφία-ενδυματολογία, 2ο εξάμηνο) και, στη συνέχεια, να επιλέξουν 21 ακόμη μαθήματα ειδίκευσης (από τον κύκλο Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας) και 5 συμπληρωματικά θεατρολογικά μαθήματα (από τον κύκλο Δραματολογίας-Παραστασιολογίας).

  • Εισαγωγή στην ενδυματολογία, σημειολογία του θεατρικού κοστουμιού, σχέσεις μόδας και τέχνης.   Τυπολογία θεατρικών κοστουμιών. Το κοστούμι στους αρχαίους πολιτισμούς και στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Μεθοδολογία της ενδυματολογικής ερμηνείας ενός θεατρικού έργου.

   Ασκήσεις σχεδιασμού, ασκήσεις εκπόνησης μακετών   και κατασκευές κοστουμιών.

  • Μεθοδολογία του γραμμικού σχεδίου. Μεταφορά αντικειμένων ή χώρων στο χαρτί σχεδίασης (χρήση κλιμάκων), με τη βοήθεια της προβολικής γεωμετρίας (κάτοψη, άνοψη, όψη, τομή).

  • Γενική εισαγωγή στο ελεύθερο σχέδιο. Συνειδητοποίηση των γνωρισμάτων του καλού σχεδίου: αναλογίες , σωστή τοποθέτηση, σωστό μέγεθος, μέτρημα κλπ. Ανάλυση σχημάτων, επιπέδων, τόνων. Φωτοσκίαση, όγκος, σύνθεση, διάρθρωση του χώρου, ενότητα, προοπτική.

  • Γενική θεωρία του χρώματος. Aσκήσεις τονικές και χρωματικές, πειραματισμοί πάνω σε υλικά και τεχνικές (μολύβι, μελάνι, ακρυλικό, τέμπερα κλπ) με χρήση μεγάλων και μικρών επιφανειών.

  • Κατασκευή τρισδιάστατων αντικειμένων, χειρισμός εργαλείων και εκμάθηση τρόπων χρήσης ποικίλων υλικών, όπως το μέταλλο, το ξύλο, το χαρτί, τα καθημερινά ευτελή υλικά.

  • Χρωματική θεωρία και πρακτική χρήση του χρώματος στο θέατρο. Σχέση χρώματος και όγκου στη θεατρική πρακτική.

  • Η τρισδιάστατη (πλαστική) μακέτα ως εργαλείο του σκηνογραφικού σχεδιασμού.
   Υλικά και τρόποι κατασκευής πλαστικής μακέτας. Εξάσκηση στη γρήγορη κατασκευή πρόχειρης μακέτας (μακέτα εργασίας) αλλά και στην προσεγμένη κατασκευή τελικής μακέτας (μακέτα παρουσίασης).

  • Oπτικά φαινόμενα που επηρεάζουν τη λειτουργία της οπτικής αντίληψης του θεατρικού χώρου. Στοιχεία της οπτικής οργάνωσης (σχήμα, χρώμα, υφή, προοπτική) σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα του θεατρικού χώρου. Είδη θεατρικών χώρων (ανοιχτά-κλειστά, μεγάλα-μικρά θέατρα) και κατηγορίες θεάματος που προκύπτουν από αυτά.

  • Σχεδιασμός και επίλυση κατασκευών που αποτελούν τα δομικά στοιχεία ενός σκηνικού (σπετσάτα, πατάρια, σκάλες, πόρτες, παράθυρα, έπιπλα κ.α.). Εξοικείωση με τα εργονομικά μεγέθη καθώς και με τα διαφορετικά είδη κατασκευών (ξύλινες, μεταλλικές) που χρησιμοποιούνται στο θέατρο.

  • H τέχνη της κατασκευής κούκλας με κίνηση (μαριονέτα) και οι βασικές αρχές για την κατασκευή θεατρικής μάσκας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται αρχικά είναι πηλός, ξύλο, ύφασμα και χαρτί, ενώ στη συνέχεια συλλέγονται από το περιβάλλον ετερόκλητα υλικά για τη διακόσμηση της κούκλας ή της μάσκας.

  • Σχεδιασμός και κατασκευή φροντιστηριακών αντικειμένων κάθε μορφής. Επιλογή υλικών, κατασκευαστικές τεχνικές και επινοήσεις.

  • Ανάλυση του θεατρικού κείμενου, έρευνα του υλικού έμπνευσης και αναφοράς για την ενδυματολογική ερμηνεία. Εικαστική οργάνωση φακέλου με ολοκληρωμένη ενδυματολογική πρόταση. Ιστορία και Κοινωνιολογία του ενδύματος από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι και την Αναγέννηση. Σχέδιο και χρώμα με έμφαση στην ανθρώπινη φιγούρα και στο ένδυμα. Υφασματολογία, Ορολογία ενδυματολογικών υλικών και Αρχές κοπής- ραφής κοστουμιών. Κατασκευή βασικών ενδυματολογικών στοιχείων με τη βοήθεια ειδικής μοδίστρας.

  • Ιστορία και Κοινωνιολογία του ενδύματος από την Αναγέννηση μέχρι την Γαλλική επανάσταση, Τέχνη και Μόδα, μελέτη ενδυματολογικών στοιχείων (θέατρο-κινηματογράφος).   Έρευνα για τα πατρόν και τα αξεσουάρ ιστορικού κοστουμιού. Ασκήσεις σχεδιασμού, τεχνικές επεξεργασίες υφασμάτων και μεταποίηση κοστουμιών. Προετοιμασία πλήρους φακέλου ενδυματολογικής πρότασης για ένα επιλεγμένο θεατρικό έργο και υλοποίηση των σχεδίων στις τρεις διαστάσεις με την βοήθεια ειδικής μοδίστρας. Δυνατότητα συνεργασίας με φοιτητές άλλων κατευθύνσεων με στόχο την εκτέλεση παράστασης.

  • Συνδυάζοντας τα δεδομένα που προκύπτουν αφενός από το θεατρικό χώρο και αφετέρου από το θεατρικό κείμενο, διατυπώνονται οι άξονες που επηρεάζουν το σκηνογραφικό σχεδιασμό. Με τα συνήθη εκφραστικά μέσα (σχέδιο, φωτογραφία, προπλάσματα, κλπ.) οι φοιτητές μαθαίνουν τη διαδικασία συγκέντρωσης και ανάλυσης όλων των δεδομένων, που η οργάνωσή τους θα βοηθήσει το σχεδιασμό της σκηνογραφίας.

  • Ζωγραφική σε μεγάλη επιφάνεια, τεχνικές ζωγραφικής επεξεργασίας σκηνικού για τις ανάγκες μιας παράστασης.

  • Σχεδιασμός κατασκευών που προορίζονται είτε για σκηνογραφική χρήση, είτε για άλλες χρήσεις που χρησιμοποιούν τις σκηνογραφικές αρχές (εκθέσεις, εγκαταστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις στην πόλη κ.α.). Συνδυασμός των μορφικών-συμβολικών χαρακτηριστικών μιας κατασκευής με τις λειτουργικές της απαιτήσεις.

  • Αρχές του σκηνογραφικού σχεδιασμού. Βασικοί κανόνες που οργανώνουν τη μηχανική λειτουργία των σκηνών. Τεχνολογία που εξυπηρετεί τις κάθε είδους σκηνικές δράσεις, στοιχεία του σκηνικού εξοπλισμού (πατάρια, ανυψωτικοί μηχανισμοί, κλπ.).

  • Δραστηριότητες συνθετικού χαρακτήρα, με αφετηρία τις εκδοχές του σκηνογραφικού σχεδιασμού, όπως τον υπαγορεύει το θεατρικό έργο. Οι φοιτητές καλούνται να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές σύνθεσης μέσα σε ένα φανταστικό περιβάλλον και να αποδώσουν την ατμόσφαιρα του χώρου, σε σχέση με τη θεατρική δράση και τις πρακτικές της.

  • Ιστορία και στην Κοινωνιολογία του ενδύματος από τον Νεοκλασικισμό μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Προετοιμασία φακέλου μακετών για ένα συγκεκριμένο θεατρικό έργο. Πρακτικές εφαρμογές, εξοικείωση με την διαδικασία εκτέλεσης της ενδυματολογικής πρότασης με τη βοήθεια ειδικής μοδίστρας. Συνεργασία με άλλα τμήματα της Σχολής.

  • Βασικές αρχές και ιστορία της τέχνης του θεατρικού φωτισμού.

  • Τέχνη και τεχνικές θεατρικού φωτισμού. Διαφορετικά είδη σκηνών και ο φωτισμός τους. Φωτιστικά μέσα και νέες τεχνολογίες. Φωτιστικός σχεδιασμός παραστάσεων.

  • Συνέχεια του μαθήματος Θεατρικός φωτισμός Ι και εμβάθυνση στο θέμα.

  • Μια εισαγωγή στην ψυχολογία της αντίληψης, όπου αναλύεται η φύση του αντιληπτικού μηχανισμού και των νόμων που τον διέπουν, καθώς και οι βάσεις των οπτικών ψευδαισθήσεων. Δίνεται κύρια έμφαση στις ανακαλύψεις της σχολής Gestalt. Το μάθημα είναι χρήσιμο σε ειδικότητες τόσο θεωρητικές όσο και συνθετικές.

  • Μια εισαγωγή στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, όπου παρουσιάζονται και αναλύονται παραδείγματα από βασικές περιόδους και κινήματα από την αρχαιότητα ως την σύγχρονη εποχή. Έμφαση δίνεται στα χαρακτηριστικά των ιστορικών στυλ, και τις κύριες αιτίες δημιουργίας τους. Το μάθημα είναι χρήσιμο σε ειδικότητες τόσο θεωρητικές όσο και συνθετικές.

  • Εκμάθηση δύο προγραμμάτων για τον τρισδιάστατο σχεδιασμό κτιρίων και σκηνικών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, του Google sketchup και του Archicad. Το μάθημα είναι ανοιχτό και στις άλλες κατευθύνσεις.

  Επικαιρότητα

  ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ: ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ – Α’ ΤΜΗΜΑ (ΔΕΥΤΕΡΑΣ)

  Το επόμενο μάθημα της «Δραματοποίησης», για τους φοιτητές/τριες του πρώτου τμήματος, θα γίνει την Τρίτη 27/10 στις 5:30μμ. Το μάθημα «Κείμενα Θεωρίας Θεάτρου» θα μεταφερθεί τη Δευτέρα 26/10 στις 2μμ. Η αλλαγή συμβαίνει προκειμένου οι φοιτητές/τριες του μαθήματος της Δραματοποίησης να λάβουν μέρος στ ... Διαβάστε περισσότερα

  ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ: ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ - Α' ΤΜΗΜΑ (ΔΕΥΤΕΡΑΣ)

  Πρόγραμμα Μαθήματων Γερμανικών, Α και Γ Εξαμήνου, Διδάσκουσα: Ε. Αλεξιάδου

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2020 Τα μαθήματα των Γερμανικών με διδάσκουσα την κ.Ε.Αλεξιάδου θα γίνονται ως εξής: •       Α εξάμηνο : Πέμπτη ,11.00-14.00 Τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως (ύστερα από απόφαση της ΓΣ του ΚΔΞΓ της 9/10/2020) Η χρήση του μικροφώνου και της κάμερας κρίνεται ... Διαβάστε περισσότερα

  Πρόγραμμα Μαθήματων Γερμανικών, Α και Γ Εξαμήνου, Διδάσκουσα: Ε. Αλεξιάδου

  Δηλώσεις μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου 2020-2021

  Οι δηλώσεις μαθημάτων ξεκινούν σήμερα 15 Οκτωβρίου, θα διαρκέσουν έως και τις 25 Οκτωβρίου 2020.   Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του Τμήματος: ·         Στους φοιτητές του 1ου έτους τα μαθήματα θα δηλωθούν αυτόματα από τη Γραμματεία. ·         Οι φοιτητές του 2ου, 3ου και 4ου έτους ... Διαβάστε περισσότερα

  Δηλώσεις μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου 2020-2021

  ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Οι φοιτητές που πρόκειται να ορκιστούν στην ορκωμοσία της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου του 2020 καλούνται να στείλουν ηλεκτρονικά  στη διεύθυνση της Γραμματείας του Τμήματος info@thea.auth.gr τη σχετική αίτηση (εδώ) από 20 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2020.   Η τελετή ορκωμοσίας λ ... Διαβάστε περισσότερα

  ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

  Πρόγραμμα Μαθήματων Ιταλικής Γλώσσας Χειμερινό Εξάμηνο 2020-2021

  Το μάθημα της ιταλικής γλώσσας (Α’ εξάμηνο) για τους φοιτητές των παρακάτω τμημάτων θα γίνει εξ αποστάσεως και ασύγχρονα. Υποχρεωτική εγγραφή στο μάθημα στην πλατφόρμα e-learning του ΑΠΘ (link: https://elearning.auth.gr/course/view.php?id=13802). Όλες οι ανακοινώσεις που αφορούν το μάθημα (διδακτικό ... Διαβάστε περισσότερα

  Πρόγραμμα Μαθήματων Ιταλικής Γλώσσας Χειμερινό Εξάμηνο 2020-2021

  Αποτελέσματα Προαπαιτούμενου Υποκριτικής

  Γίνονται δεκτοί στην κατεύθυνση της Υποκριτικής:   Αντωνίου Ελίνα Γαβαλά Ραφαηλία-Γεωργία Δατσιάδου Ιφιγένεια Δραμηλαράκης Εμμανουήλ Ζβίγγου Άννα Ηροδότου Ειρήνη Ιωαννίδου Χρυσούλα Κατοίκου Ευθυμία Κλήμης Οδυσσέας Μπάτζιου Ζωή Μπιλιώνης Γεώργιος-Ζήσης Νίνου Σοφία Ξυνταριανού-Τσιροπινά Μαριάνθη ... Διαβάστε περισσότερα

  Αποτελέσματα Προαπαιτούμενου Υποκριτικής

  Πρόγραμμα διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας

  A΄εξάμηνο:    Πέμπτη,  ώρα 18.00 – 20.15 μέσω skype for business https://meet.lync.com/aristotleuniversity-office365/ginou/NOEZ83M3   Γ΄ εξάμηνο:  Τρίτη, ώρα 18.00 – 20.15 https://meet.lync.com/aristotleuniversity-office365/ginou/4CR2Y7KD μέσω skype for business   Η διδάσκουσα Γκίνου ... Διαβάστε περισσότερα

  Πρόγραμμα διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας

  Ωρολόγιο πρόγραμμα: επικαιροποίηση

  Έχουν γίνει μικρές αλλαγές στα μαθήματα της κ. Καρακώστα και της κ. Παπαγεωργίου. Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab ... Διαβάστε περισσότερα

  Ωρολόγιο πρόγραμμα: επικαιροποίηση

  Για τα μαθήματα Αγγλικά Ι και ΙΙΙ

    Η έναρξη του μαθήματος Αγγλικά Ι  του A΄εξαμήνου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 16/10 στις 6 μμ σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα. Το μάθημα θα γίνεται στον παρακάτω σύνδεσμο: Topic: English for Theatre & Drama I Join Zoom Meeting https://authgr.zoom.us/j/96510572642?pwd=aGlsdFYxLzJCKzB ... Διαβάστε περισσότερα

  Για τα μαθήματα Αγγλικά Ι και ΙΙΙ

  Σύνδεση στο elearning για τους πρωτοετείς

  Ενημερώνουμε τους/τις πρωτοετείς φοιτητές/τριες που ΔΕ διαθέτουν ακόμη ιδρυματικό λογαριασμό ότι μπορούν να πραγματοποιούν είσοδο στο elearning.auth.gr ως επισκέπτες, ώστε να βλέπουν το περιεχόμενο όποιων μαθημάτων επιτρέπουν την πρόσβαση επισκέπτη. Οδηγίες για να συνδεθείτε στο elearning με πρόσβασ ... Διαβάστε περισσότερα

  Σύνδεση στο elearning για τους πρωτοετείς

  Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

  © 2020 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

  Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.