Κατεύθυνση σκηνογραφίας-ενδυματολογίας

Η κατεύθυνση απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τον σκηνογραφικό σχεδιασμό και την ενδυματολογία, και γενικότερα για το εικαστικό μέρος της θεατρικής παράστασης, καθώς επίσης και σε όσους έχουν κλίση για τις σκηνογραφικές κατασκευές και για την τεχνολογία της σκηνής. Όσοι ακολουθούν αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να περάσουν το προαπαιτούμενο μάθημα της κατεύθυνσης (Eισαγωγή στη σκηνογραφία-ενδυματολογία, 2ο εξάμηνο) και, στη συνέχεια, να επιλέξουν 21 ακόμη μαθήματα ειδίκευσης (από τον κύκλο Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας) και 5 συμπληρωματικά θεατρολογικά μαθήματα (από τον κύκλο Δραματολογίας-Παραστασιολογίας).

  • Εισαγωγή στην ενδυματολογία, σημειολογία του θεατρικού κοστουμιού, σχέσεις μόδας και τέχνης.   Τυπολογία θεατρικών κοστουμιών. Το κοστούμι στους αρχαίους πολιτισμούς και στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Μεθοδολογία της ενδυματολογικής ερμηνείας ενός θεατρικού έργου.

   Ασκήσεις σχεδιασμού, ασκήσεις εκπόνησης μακετών   και κατασκευές κοστουμιών.

  • Μεθοδολογία του γραμμικού σχεδίου. Μεταφορά αντικειμένων ή χώρων στο χαρτί σχεδίασης (χρήση κλιμάκων), με τη βοήθεια της προβολικής γεωμετρίας (κάτοψη, άνοψη, όψη, τομή).

  • Γενική εισαγωγή στο ελεύθερο σχέδιο. Συνειδητοποίηση των γνωρισμάτων του καλού σχεδίου: αναλογίες , σωστή τοποθέτηση, σωστό μέγεθος, μέτρημα κλπ. Ανάλυση σχημάτων, επιπέδων, τόνων. Φωτοσκίαση, όγκος, σύνθεση, διάρθρωση του χώρου, ενότητα, προοπτική.

  • Γενική θεωρία του χρώματος. Aσκήσεις τονικές και χρωματικές, πειραματισμοί πάνω σε υλικά και τεχνικές (μολύβι, μελάνι, ακρυλικό, τέμπερα κλπ) με χρήση μεγάλων και μικρών επιφανειών.

  • Κατασκευή τρισδιάστατων αντικειμένων, χειρισμός εργαλείων και εκμάθηση τρόπων χρήσης ποικίλων υλικών, όπως το μέταλλο, το ξύλο, το χαρτί, τα καθημερινά ευτελή υλικά.

  • Χρωματική θεωρία και πρακτική χρήση του χρώματος στο θέατρο. Σχέση χρώματος και όγκου στη θεατρική πρακτική.

  • Η τρισδιάστατη (πλαστική) μακέτα ως εργαλείο του σκηνογραφικού σχεδιασμού.
   Υλικά και τρόποι κατασκευής πλαστικής μακέτας. Εξάσκηση στη γρήγορη κατασκευή πρόχειρης μακέτας (μακέτα εργασίας) αλλά και στην προσεγμένη κατασκευή τελικής μακέτας (μακέτα παρουσίασης).

  • Oπτικά φαινόμενα που επηρεάζουν τη λειτουργία της οπτικής αντίληψης του θεατρικού χώρου. Στοιχεία της οπτικής οργάνωσης (σχήμα, χρώμα, υφή, προοπτική) σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα του θεατρικού χώρου. Είδη θεατρικών χώρων (ανοιχτά-κλειστά, μεγάλα-μικρά θέατρα) και κατηγορίες θεάματος που προκύπτουν από αυτά.

  • Σχεδιασμός και επίλυση κατασκευών που αποτελούν τα δομικά στοιχεία ενός σκηνικού (σπετσάτα, πατάρια, σκάλες, πόρτες, παράθυρα, έπιπλα κ.α.). Εξοικείωση με τα εργονομικά μεγέθη καθώς και με τα διαφορετικά είδη κατασκευών (ξύλινες, μεταλλικές) που χρησιμοποιούνται στο θέατρο.

  • H τέχνη της κατασκευής κούκλας με κίνηση (μαριονέτα) και οι βασικές αρχές για την κατασκευή θεατρικής μάσκας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται αρχικά είναι πηλός, ξύλο, ύφασμα και χαρτί, ενώ στη συνέχεια συλλέγονται από το περιβάλλον ετερόκλητα υλικά για τη διακόσμηση της κούκλας ή της μάσκας.

  • Σχεδιασμός και κατασκευή φροντιστηριακών αντικειμένων κάθε μορφής. Επιλογή υλικών, κατασκευαστικές τεχνικές και επινοήσεις.

  • Ανάλυση του θεατρικού κείμενου, έρευνα του υλικού έμπνευσης και αναφοράς για την ενδυματολογική ερμηνεία. Εικαστική οργάνωση φακέλου με ολοκληρωμένη ενδυματολογική πρόταση. Ιστορία και Κοινωνιολογία του ενδύματος από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι και την Αναγέννηση. Σχέδιο και χρώμα με έμφαση στην ανθρώπινη φιγούρα και στο ένδυμα. Υφασματολογία, Ορολογία ενδυματολογικών υλικών και Αρχές κοπής- ραφής κοστουμιών. Κατασκευή βασικών ενδυματολογικών στοιχείων με τη βοήθεια ειδικής μοδίστρας.

  • Ιστορία και Κοινωνιολογία του ενδύματος από την Αναγέννηση μέχρι την Γαλλική επανάσταση, Τέχνη και Μόδα, μελέτη ενδυματολογικών στοιχείων (θέατρο-κινηματογράφος).   Έρευνα για τα πατρόν και τα αξεσουάρ ιστορικού κοστουμιού. Ασκήσεις σχεδιασμού, τεχνικές επεξεργασίες υφασμάτων και μεταποίηση κοστουμιών. Προετοιμασία πλήρους φακέλου ενδυματολογικής πρότασης για ένα επιλεγμένο θεατρικό έργο και υλοποίηση των σχεδίων στις τρεις διαστάσεις με την βοήθεια ειδικής μοδίστρας. Δυνατότητα συνεργασίας με φοιτητές άλλων κατευθύνσεων με στόχο την εκτέλεση παράστασης.

  • Συνδυάζοντας τα δεδομένα που προκύπτουν αφενός από το θεατρικό χώρο και αφετέρου από το θεατρικό κείμενο, διατυπώνονται οι άξονες που επηρεάζουν το σκηνογραφικό σχεδιασμό. Με τα συνήθη εκφραστικά μέσα (σχέδιο, φωτογραφία, προπλάσματα, κλπ.) οι φοιτητές μαθαίνουν τη διαδικασία συγκέντρωσης και ανάλυσης όλων των δεδομένων, που η οργάνωσή τους θα βοηθήσει το σχεδιασμό της σκηνογραφίας.

  • Ζωγραφική σε μεγάλη επιφάνεια, τεχνικές ζωγραφικής επεξεργασίας σκηνικού για τις ανάγκες μιας παράστασης.

  • Σχεδιασμός κατασκευών που προορίζονται είτε για σκηνογραφική χρήση, είτε για άλλες χρήσεις που χρησιμοποιούν τις σκηνογραφικές αρχές (εκθέσεις, εγκαταστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις στην πόλη κ.α.). Συνδυασμός των μορφικών-συμβολικών χαρακτηριστικών μιας κατασκευής με τις λειτουργικές της απαιτήσεις.

  • Αρχές του σκηνογραφικού σχεδιασμού. Βασικοί κανόνες που οργανώνουν τη μηχανική λειτουργία των σκηνών. Τεχνολογία που εξυπηρετεί τις κάθε είδους σκηνικές δράσεις, στοιχεία του σκηνικού εξοπλισμού (πατάρια, ανυψωτικοί μηχανισμοί, κλπ.).

  • Δραστηριότητες συνθετικού χαρακτήρα, με αφετηρία τις εκδοχές του σκηνογραφικού σχεδιασμού, όπως τον υπαγορεύει το θεατρικό έργο. Οι φοιτητές καλούνται να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές σύνθεσης μέσα σε ένα φανταστικό περιβάλλον και να αποδώσουν την ατμόσφαιρα του χώρου, σε σχέση με τη θεατρική δράση και τις πρακτικές της.

  • Ιστορία και στην Κοινωνιολογία του ενδύματος από τον Νεοκλασικισμό μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Προετοιμασία φακέλου μακετών για ένα συγκεκριμένο θεατρικό έργο. Πρακτικές εφαρμογές, εξοικείωση με την διαδικασία εκτέλεσης της ενδυματολογικής πρότασης με τη βοήθεια ειδικής μοδίστρας. Συνεργασία με άλλα τμήματα της Σχολής.

  • Βασικές αρχές και ιστορία της τέχνης του θεατρικού φωτισμού.

  • Τέχνη και τεχνικές θεατρικού φωτισμού. Διαφορετικά είδη σκηνών και ο φωτισμός τους. Φωτιστικά μέσα και νέες τεχνολογίες. Φωτιστικός σχεδιασμός παραστάσεων.

  • Συνέχεια του μαθήματος Θεατρικός φωτισμός Ι και εμβάθυνση στο θέμα.

  • Μια εισαγωγή στην ψυχολογία της αντίληψης, όπου αναλύεται η φύση του αντιληπτικού μηχανισμού και των νόμων που τον διέπουν, καθώς και οι βάσεις των οπτικών ψευδαισθήσεων. Δίνεται κύρια έμφαση στις ανακαλύψεις της σχολής Gestalt. Το μάθημα είναι χρήσιμο σε ειδικότητες τόσο θεωρητικές όσο και συνθετικές.

  • Μια εισαγωγή στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, όπου παρουσιάζονται και αναλύονται παραδείγματα από βασικές περιόδους και κινήματα από την αρχαιότητα ως την σύγχρονη εποχή. Έμφαση δίνεται στα χαρακτηριστικά των ιστορικών στυλ, και τις κύριες αιτίες δημιουργίας τους. Το μάθημα είναι χρήσιμο σε ειδικότητες τόσο θεωρητικές όσο και συνθετικές.

  • Εκμάθηση δύο προγραμμάτων για τον τρισδιάστατο σχεδιασμό κτιρίων και σκηνικών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, του Google sketchup και του Archicad. Το μάθημα είναι ανοιχτό και στις άλλες κατευθύνσεις.

  Επικαιρότητα

  Ανοιχτό εργαστήριο: Θέατρο και Χορός στη Φυλακή

  Απευθύνεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλων των κατευθύνσεων του Τμήματος Θεάτρου.   Περιεχόμενο και σκοπός: Μέσα από το εργαστήριο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της καλλιτεχνικής εργασίας στη φυλακή, από τον σχηματισμό της ομάδας μέχ ... Διαβάστε περισσότερα

  Ανοιχτό εργαστήριο: Θέατρο και Χορός στη Φυλακή

  Κατατακτήριες εξετάσεις ακ. έτους 2022-23

  Οι κατατακτήριες εξετάσεις αφορούν όσους πτυχιούχους ΑΕΙ & ΤΕΙ και κατόχους πτυχίων Δραματικών Σχολών αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού επιθυμούν να εγγραφούν στο Τμήμα Θεάτρου για περαιτέρω σπουδές. Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον νέο νόμο (Ν. 4186/13 αρθ. 57, και ΦΕΚ 3185/16-12-2013), το ποσο ... Διαβάστε περισσότερα

  Κατατακτήριες εξετάσεις ακ. έτους 2022-23

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΟΥ ΑΠΘ

  Το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ ανακοινώνει ότι θα δεχτεί αιτήσεις υποψηφίων για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του (ΠΜΣ), το οποίο απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις Θεατρικές Σπουδές, με τίτλο «Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική». Για το ακαδημαϊ ... Διαβάστε περισσότερα

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΟΥ ΑΠΘ

  ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – Εξετάσεις μαθήματος Ιστορίας Παγκοσμίου Θεάτρου ΙV

  Το μάθημα της Ιστορίας Παγκοσμίου Θεάτρου ΙV θα εξεταστεί τη Δευτέρα 20-6 και ώρες 10.00 – 12.00, στην αίθουσα Β2. Έχει προστεθεί και στο pdf του προγράμματος. ... Διαβάστε περισσότερα

  ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ - Εξετάσεις μαθήματος Ιστορίας Παγκοσμίου Θεάτρου ΙV

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚ. ΕΤΟΥΣ 2021-22

  Ανακοινώνεται το πρόγραμμα διεξαγωγής εξετάσεων για το Εαρινό Εξάμηνο του Ακαδ. Έτους 2021-22.   Το πρόγραμμα σε αρχείο PDF ... Διαβάστε περισσότερα

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚ. ΕΤΟΥΣ 2021-22

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Το σεμινάριο «Μάνες: όψεις του ρόλου στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό θέατρο», της Τετάρτης 18 Μαΐου, λόγω των φοιτητικών εκλογών εκείνη τη μέρα, μεταφέρεται την Παρασκευή 20 Μαΐου στη 1. 15 μ.μ. στον ίδιο χώρο (Εγνατία 1ος). Η διδάσκουσα Κ. Ριτσάτου ... Διαβάστε περισσότερα

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εγγραφή στο Μητρώο Φοιτητών της ΕΘΑΑΕ 2022

  Σας γνωρίζουμε ότι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα προβεί και φέτος στη σύνταξη Μητρώου Φοιτητών, προκειμένου τα μέλη του να στελεχώσουν τις Επιτροπές Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης. Kαλούνται οι ενδιαφερόμενοι προπτυχιακοί φοιτητές που φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματ ... Διαβάστε περισσότερα

  Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εγγραφή στο Μητρώο Φοιτητών της ΕΘΑΑΕ 2022

  Το θέατρο της αρχαιότητας Ι και ΙΙ: Αναπληρώσεις

  Από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του εξαμήνου, θα γίνονται αναπληρώσεις μαθημάτων μέσω zoom ως εξής: ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ Ι: Δευτέρα 10πμ.-1μμ. ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΙΙ: Τρίτη 6μμ. – 9μμ. Ο σύνδεσμος των μαθημάτων είναι: https://authgr.zoom.us/j/97983658726 ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα κανονικά μ ... Διαβάστε περισσότερα

  Το θέατρο της αρχαιότητας Ι και ΙΙ: Αναπληρώσεις

  Φοιτητικές εκλογές 2022

  Σας ενημερώνουμε ότι οι φοιτητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Μαϊου  2022. Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ΑΠΘ την ημέρα της διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών δεν πραγματοποιούνται τα μαθήματα. ... Διαβάστε περισσότερα

  Φοιτητικές εκλογές 2022

  Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2022 – Παράλληλες εκδηλώσεις

  Ανοιχτή συζήτηση με την Ελένη Ευθυμίου. Συντονίζει η Δανάη Θεοδωρίδου Θέατρο της Επινόησης και Συμπερίληψη: Σκηνική Έρευνα και Δημιουργία με Μεικτές Ομάδες Ηθοποιών (με και χωρίς αναπηρία) Τετάρτη 11 Μαΐου, 18.00 Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ., Εξαδακτύλου 8, Β2 Θέμα της ανοιχτής συζήτησης αποτελούν οι συλλογ ... Διαβάστε περισσότερα

  Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2022 - Παράλληλες εκδηλώσεις

  Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

  © 2022 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

  Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.