Κατεύθυνση σκηνογραφίας-ενδυματολογίας

Η κατεύθυνση απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τον σκηνογραφικό σχεδιασμό και την ενδυματολογία, και γενικότερα για το εικαστικό μέρος της θεατρικής παράστασης, καθώς επίσης και σε όσους έχουν κλίση για τις σκηνογραφικές κατασκευές και για την τεχνολογία της σκηνής. Όσοι ακολουθούν αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να περάσουν το προαπαιτούμενο μάθημα της κατεύθυνσης (Eισαγωγή στη σκηνογραφία-ενδυματολογία, 2ο εξάμηνο) και, στη συνέχεια, να επιλέξουν 21 ακόμη μαθήματα ειδίκευσης (από τον κύκλο Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας) και 5 συμπληρωματικά θεατρολογικά μαθήματα (από τον κύκλο Δραματολογίας-Παραστασιολογίας).

  • Εισαγωγή στην ενδυματολογία, σημειολογία του θεατρικού κοστουμιού, σχέσεις μόδας και τέχνης.   Τυπολογία θεατρικών κοστουμιών. Το κοστούμι στους αρχαίους πολιτισμούς και στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Μεθοδολογία της ενδυματολογικής ερμηνείας ενός θεατρικού έργου.

   Ασκήσεις σχεδιασμού, ασκήσεις εκπόνησης μακετών   και κατασκευές κοστουμιών.

  • Μεθοδολογία του γραμμικού σχεδίου. Μεταφορά αντικειμένων ή χώρων στο χαρτί σχεδίασης (χρήση κλιμάκων), με τη βοήθεια της προβολικής γεωμετρίας (κάτοψη, άνοψη, όψη, τομή).

  • Γενική εισαγωγή στο ελεύθερο σχέδιο. Συνειδητοποίηση των γνωρισμάτων του καλού σχεδίου: αναλογίες , σωστή τοποθέτηση, σωστό μέγεθος, μέτρημα κλπ. Ανάλυση σχημάτων, επιπέδων, τόνων. Φωτοσκίαση, όγκος, σύνθεση, διάρθρωση του χώρου, ενότητα, προοπτική.

  • Γενική θεωρία του χρώματος. Aσκήσεις τονικές και χρωματικές, πειραματισμοί πάνω σε υλικά και τεχνικές (μολύβι, μελάνι, ακρυλικό, τέμπερα κλπ) με χρήση μεγάλων και μικρών επιφανειών.

  • Κατασκευή τρισδιάστατων αντικειμένων, χειρισμός εργαλείων και εκμάθηση τρόπων χρήσης ποικίλων υλικών, όπως το μέταλλο, το ξύλο, το χαρτί, τα καθημερινά ευτελή υλικά.

  • Χρωματική θεωρία και πρακτική χρήση του χρώματος στο θέατρο. Σχέση χρώματος και όγκου στη θεατρική πρακτική.

  • Η τρισδιάστατη (πλαστική) μακέτα ως εργαλείο του σκηνογραφικού σχεδιασμού.
   Υλικά και τρόποι κατασκευής πλαστικής μακέτας. Εξάσκηση στη γρήγορη κατασκευή πρόχειρης μακέτας (μακέτα εργασίας) αλλά και στην προσεγμένη κατασκευή τελικής μακέτας (μακέτα παρουσίασης).

  • Oπτικά φαινόμενα που επηρεάζουν τη λειτουργία της οπτικής αντίληψης του θεατρικού χώρου. Στοιχεία της οπτικής οργάνωσης (σχήμα, χρώμα, υφή, προοπτική) σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα του θεατρικού χώρου. Είδη θεατρικών χώρων (ανοιχτά-κλειστά, μεγάλα-μικρά θέατρα) και κατηγορίες θεάματος που προκύπτουν από αυτά.

  • Σχεδιασμός και επίλυση κατασκευών που αποτελούν τα δομικά στοιχεία ενός σκηνικού (σπετσάτα, πατάρια, σκάλες, πόρτες, παράθυρα, έπιπλα κ.α.). Εξοικείωση με τα εργονομικά μεγέθη καθώς και με τα διαφορετικά είδη κατασκευών (ξύλινες, μεταλλικές) που χρησιμοποιούνται στο θέατρο.

  • H τέχνη της κατασκευής κούκλας με κίνηση (μαριονέτα) και οι βασικές αρχές για την κατασκευή θεατρικής μάσκας. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται αρχικά είναι πηλός, ξύλο, ύφασμα και χαρτί, ενώ στη συνέχεια συλλέγονται από το περιβάλλον ετερόκλητα υλικά για τη διακόσμηση της κούκλας ή της μάσκας.

  • Σχεδιασμός και κατασκευή φροντιστηριακών αντικειμένων κάθε μορφής. Επιλογή υλικών, κατασκευαστικές τεχνικές και επινοήσεις.

  • Ανάλυση του θεατρικού κείμενου, έρευνα του υλικού έμπνευσης και αναφοράς για την ενδυματολογική ερμηνεία. Εικαστική οργάνωση φακέλου με ολοκληρωμένη ενδυματολογική πρόταση. Ιστορία και Κοινωνιολογία του ενδύματος από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι και την Αναγέννηση. Σχέδιο και χρώμα με έμφαση στην ανθρώπινη φιγούρα και στο ένδυμα. Υφασματολογία, Ορολογία ενδυματολογικών υλικών και Αρχές κοπής- ραφής κοστουμιών. Κατασκευή βασικών ενδυματολογικών στοιχείων με τη βοήθεια ειδικής μοδίστρας.

  • Ιστορία και Κοινωνιολογία του ενδύματος από την Αναγέννηση μέχρι την Γαλλική επανάσταση, Τέχνη και Μόδα, μελέτη ενδυματολογικών στοιχείων (θέατρο-κινηματογράφος).   Έρευνα για τα πατρόν και τα αξεσουάρ ιστορικού κοστουμιού. Ασκήσεις σχεδιασμού, τεχνικές επεξεργασίες υφασμάτων και μεταποίηση κοστουμιών. Προετοιμασία πλήρους φακέλου ενδυματολογικής πρότασης για ένα επιλεγμένο θεατρικό έργο και υλοποίηση των σχεδίων στις τρεις διαστάσεις με την βοήθεια ειδικής μοδίστρας. Δυνατότητα συνεργασίας με φοιτητές άλλων κατευθύνσεων με στόχο την εκτέλεση παράστασης.

  • Συνδυάζοντας τα δεδομένα που προκύπτουν αφενός από το θεατρικό χώρο και αφετέρου από το θεατρικό κείμενο, διατυπώνονται οι άξονες που επηρεάζουν το σκηνογραφικό σχεδιασμό. Με τα συνήθη εκφραστικά μέσα (σχέδιο, φωτογραφία, προπλάσματα, κλπ.) οι φοιτητές μαθαίνουν τη διαδικασία συγκέντρωσης και ανάλυσης όλων των δεδομένων, που η οργάνωσή τους θα βοηθήσει το σχεδιασμό της σκηνογραφίας.

  • Ζωγραφική σε μεγάλη επιφάνεια, τεχνικές ζωγραφικής επεξεργασίας σκηνικού για τις ανάγκες μιας παράστασης.

  • Σχεδιασμός κατασκευών που προορίζονται είτε για σκηνογραφική χρήση, είτε για άλλες χρήσεις που χρησιμοποιούν τις σκηνογραφικές αρχές (εκθέσεις, εγκαταστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις στην πόλη κ.α.). Συνδυασμός των μορφικών-συμβολικών χαρακτηριστικών μιας κατασκευής με τις λειτουργικές της απαιτήσεις.

  • Αρχές του σκηνογραφικού σχεδιασμού. Βασικοί κανόνες που οργανώνουν τη μηχανική λειτουργία των σκηνών. Τεχνολογία που εξυπηρετεί τις κάθε είδους σκηνικές δράσεις, στοιχεία του σκηνικού εξοπλισμού (πατάρια, ανυψωτικοί μηχανισμοί, κλπ.).

  • Δραστηριότητες συνθετικού χαρακτήρα, με αφετηρία τις εκδοχές του σκηνογραφικού σχεδιασμού, όπως τον υπαγορεύει το θεατρικό έργο. Οι φοιτητές καλούνται να εφαρμόσουν τις βασικές αρχές σύνθεσης μέσα σε ένα φανταστικό περιβάλλον και να αποδώσουν την ατμόσφαιρα του χώρου, σε σχέση με τη θεατρική δράση και τις πρακτικές της.

  • Ιστορία και στην Κοινωνιολογία του ενδύματος από τον Νεοκλασικισμό μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Προετοιμασία φακέλου μακετών για ένα συγκεκριμένο θεατρικό έργο. Πρακτικές εφαρμογές, εξοικείωση με την διαδικασία εκτέλεσης της ενδυματολογικής πρότασης με τη βοήθεια ειδικής μοδίστρας. Συνεργασία με άλλα τμήματα της Σχολής.

  • Βασικές αρχές και ιστορία της τέχνης του θεατρικού φωτισμού.

  • Τέχνη και τεχνικές θεατρικού φωτισμού. Διαφορετικά είδη σκηνών και ο φωτισμός τους. Φωτιστικά μέσα και νέες τεχνολογίες. Φωτιστικός σχεδιασμός παραστάσεων.

  • Συνέχεια του μαθήματος Θεατρικός φωτισμός Ι και εμβάθυνση στο θέμα.

  • Μια εισαγωγή στην ψυχολογία της αντίληψης, όπου αναλύεται η φύση του αντιληπτικού μηχανισμού και των νόμων που τον διέπουν, καθώς και οι βάσεις των οπτικών ψευδαισθήσεων. Δίνεται κύρια έμφαση στις ανακαλύψεις της σχολής Gestalt. Το μάθημα είναι χρήσιμο σε ειδικότητες τόσο θεωρητικές όσο και συνθετικές.

  • Μια εισαγωγή στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, όπου παρουσιάζονται και αναλύονται παραδείγματα από βασικές περιόδους και κινήματα από την αρχαιότητα ως την σύγχρονη εποχή. Έμφαση δίνεται στα χαρακτηριστικά των ιστορικών στυλ, και τις κύριες αιτίες δημιουργίας τους. Το μάθημα είναι χρήσιμο σε ειδικότητες τόσο θεωρητικές όσο και συνθετικές.

  • Εκμάθηση δύο προγραμμάτων για τον τρισδιάστατο σχεδιασμό κτιρίων και σκηνικών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, του Google sketchup και του Archicad. Το μάθημα είναι ανοιχτό και στις άλλες κατευθύνσεις.

  Επικαιρότητα

  ΑΙΤΗΣΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Οι φοιτητές που πρόκειται να ορκιστούν στην ορκωμοσία της εξεταστικής του Ιουνίου του 2021 καλούνται να στείλουν ηλεκτρονικά  στη διεύθυνση της Γραμματείας του Τμήματος info@thea.auth.gr τη σχετική αίτηση (εδώ) από 15 Ιουνίου έως 28 Ιουνίου 2021. Η τελετή ορκωμοσίας λόγω της πανδημίας δεν ... Διαβάστε περισσότερα

  ΑΙΤΗΣΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

  Έρευνα κοινού παραστάσεων αρχαίου δράματος

  Το καλοκαίρι του 2021, μια ερευνητική ομάδα από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/ριες, υποψήφιους διδάκτορες και διδάκτορες του Τμήματος Θεάτρου και του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, με επιστημ. υπεύθυνη την Ελένη Παπάζογλου, Αναπλ. καθηγήτρια του ΤΘ, διενεργεί μια Έρευνα κοινού παρ ... Διαβάστε περισσότερα

  Έρευνα κοινού παραστάσεων αρχαίου δράματος

  ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ IV

  Έπειτα από αίτημα των φοιτητών, ορίζεται νέα ημερομηνία εξετάσεων για το μάθημα Παγκόσμιο IV (παλαιό ΠΠΣ) ΤΕΤΑΡΤΗ 23/06 11:45-13:45 μέσω της πλατφόρμας e-learning ... Διαβάστε περισσότερα

  ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ IV

  ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ IV

  Οι Εξετάσεις Παγκοσμίου Θεάτρου ΙV θα πραγματοποιηθούν την ΤΕΤΑΡΤΗ 16/06/2020 στις 11:45-13:45 μέσω της πλατφόρμας e-learning   ... Διαβάστε περισσότερα

  ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ IV

  Ενημέρωση για τη δήλωση πρόθεσης συμμετοχής στις εξ αποστάσεως εξετάσεις μαθημάτων μέχρι 11/6

  Σύμφωνα με τις αποφάσεις Συγκλήτου που αφορούν τις εξ αποστάσεως εξετάσεις μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου, καλείσαι να εισέλθεις στο περιβάλλον ηλεκτρονικής γραμματείας https://sis.auth.gr και να επιλέξεις Εξυπηρέτηση> Συμμετοχή στην επόμενη εξεταστική περίοδο (https://students.auth.gr/#/requests ... Διαβάστε περισσότερα

  Ενημέρωση για τη δήλωση πρόθεσης συμμετοχής στις εξ αποστάσεως εξετάσεις μαθημάτων μέχρι 11/6

  Εκπροσώπηση φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων) στα συλλογικά όργανα του ΑΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2021–2022

    Παρακαλούμε για την ανάδειξη των εκπροσώπων φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων), στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με το άρθρο 9 της (γ) σχετικής τροποποιητικής Υπουργικής Απόφασης: ΕΔΩ ... Διαβάστε περισσότερα

  Εκπροσώπηση φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων) στα συλλογικά όργανα του ΑΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2021–2022

  Ημερομηνία εξέτασης μαθήματος ΨΥ-678 Σύγχρονα Παγκόσμια Προβλήματα & η Ευθύνη του Επιστήμονα

  Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα της εξεταστικής Ιουνίου 2021 του Τμήματoς Ψυχολογίας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://www.psy.auth.gr/el/secretariat-news/6929 Το μάθημα ΨΥ-678: Σύγχρονα Παγκόσμια Προβλήματα & η Ευθύνη του Επιστήμονα (UNESCO, Κεσίδου-Κώνστα) θα εξεταστεί την Τρίτη 22.6.20 ... Διαβάστε περισσότερα

  Ημερομηνία εξέτασης μαθήματος ΨΥ-678 Σύγχρονα Παγκόσμια Προβλήματα & η Ευθύνη του Επιστήμονα

  Εξετάσεις ελληνικής γλώσσας ΣΝΕΓ αλλοδαπών φοιτητών ΑΠΘ_Ιούνιος 2021

  Σας κοινοποιούμε ανακοίνωση του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας σχετικά με τις εξ αποστάσεως εξετάσεις περιόδου Ιουνίου 2021 για το μάθημα της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας όλων των αλλοδαπών φοιτητών του ΑΠΘ. ΕΔΩ ... Διαβάστε περισσότερα

  Εξετάσεις ελληνικής γλώσσας ΣΝΕΓ αλλοδαπών φοιτητών ΑΠΘ_Ιούνιος 2021

  ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΟΥ ΑΠΘ

  Σας ενημερώνουμε ότι έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη για την εισαγωγή στο ΠΜΣ του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ για το ακ. έτος 2021-22 με τίτλο «Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική». (https://www.thea.auth.gr/Contentgraduate-studies/selection-process-applications/ Για το ... Διαβάστε περισσότερα

  ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΟΥ ΑΠΘ

  ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2021 ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Ε.ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ

  Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που επιθυμούν να εξεταστούν στο μάθημα των Γερμανικών θα πρέπει να το δηλώσουν στη διδάσκουσα, μέσω mail : ealexiad@lance.auth.gr, το αργότερο μέχρι 3-6-2021. ·       Η εξέταση θα γίνει προφορικά μέσω της πλατφόρμας zoom του ΑΠΘ, σε γκρουπ των τριών ατόμων. ·       Οι φ ... Διαβάστε περισσότερα

  ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2021 ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Ε.ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ

  Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

  © 2021 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

  Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.