Το Τμήμα Θεάτρου συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Φοιτητών ΑΠΘ», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και συγχρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης 2014-2020, με Ενδιάμεσο Φορέα την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση» (https://www.auth.gr/training, https://dasta.auth.gr/default.aspx). Επιστημονικά Υπεύθυνη της Πρακτικής Άσκησης για το Τμήμα είναι η Ελένη Παπάζογλου (elenipa@thea.auth.gr).
Η Πρακτική Άσκηση είναι μάθημα επιλογής, αντιστοιχεί σε 4,5 ECTS, έχει διάρκεια 3 μήνες και προσφέρεται στο 7ο, 8ο, 9ο, και 10ο εξάμηνο σπουδών, καθώς και στους επί πτυχίω φοιτητές και φοιτήτριες.
Η Πρακτική Άσκηση είναι μερικής απασχόλησης (η μερική απασχόληση ορίζεται ως το μισό της απασχόλησης ενός κανονικού υπαλλήλου στον φορέα υποδοχής) και διαρκεί τρεις μήνες. Η ασφάλιση του/της ασκούμενου/ης καλύπτεται από το Πρόγραμμα.
Τα γνωστικά αντικείμενα των θέσεων είναι:
- Θεατρολογία – Μεθοδολογία της έρευνας
- Σκηνογραφία
- Σκηνοθεσία
- Φωτισμοί
- Θεατροπαιδαγωγικά
- Οργάνωση παραγωγής
Συνεργαζόμενοι φορείς
Αναφέρονται ενδεικτικά:
- ΚΘΒΕ (βοηθοί καλλιτεχνικών συντελεστών, παραγωγών και θεατρολόγων): https://www.ntng.gr/
- Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (βοηθοί ερευνητές): https://www.greeklanguage.gr/
- ΕΛΙΑ – ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης (ταξινόμηση και οργάνωση θεατρικών αρχείων): https://www.elia.org.gr/pages.fds?pagecode=03&langid=1&pageid=13
- Δήμος Θεσσαλονίκης – Aντιδημαρχία Πολιτισμού (βοηθοί οργάνωσης παραγωγής θεατρικών και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων)
- ΧΑΝΘ (θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα)
- Περιφερειακές βιβλιοθήκες Δήμου Θεσσαλονίκης (βοηθοί οργάνωσης θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων): https://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/GenDnsiDioikOikonYpiresion/DnsiVivliothMouseion/TmimaPerifVivliothikon
Σημειώνουμε ότι για την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος απαιτούνται τα εξής:
– Ημερολόγιο καταγραφής της απασχόλησης από τον/την ασκούμενο/η.
– Έκθεση αξιολόγησης του Φορέα από τον/την ασκούμενο/η.
– Έκθεση αξιολόγησης του του/της ασκούμενου/ης από τον επόπτη του Φορέα.
– Έκθεση αξιολόγησης και βαθμολόγηση του/της ασκούμενου/ης από τον επόπτη του Τμήματος.
Η επιλογή των φοιτητών/τριών γίνεται με μοριοδότηση που προκύπτει από το άθροισμα των παρακάτω (απόφαση ΓΣ 212/14.2.2017):
- ο αριθμός των μαθημάτων πάνω από τα 40 διαιρείται δια του 3
- ο αριθμός μονάδων πάνω από το 5 στον μ.ό. βαθμολογίας πολλαπλασιάζεται επί 2
- ο αριθμός μονάδων πάνω από το 5 στον μ.ό. βαθμολογίας των μαθημάτων, που σχετίζονται με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης, πολλαπλασιάζεται επί 3
Η εφαρμογή των διαδικασιών που σχετίζονται με το μάθημα της Πρακτικής Άσκησης εποπτεύεται από ειδική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τους: Βίκτωρα Αρδίττη, Ελένη Παπάζογλου, Χρύσα Μάντακα, Ελευθερία Ντεκώ, Έφη Σταμούλη.
