Κατεύθυνση σκηνοθεσίας

Η Κατεύθυνση Σκηνοθεσίας απευθύνεται σε φοιτητές/τριες όλων των κατευθύνσεων, εφόσον έχουν περάσει το υποχρεωτικό μάθημα κορμού Σκηνοθετικές προσεγγίσεις (5ο εξ.). Η επιλογή των φοιτητών της ειδίκευσης γίνεται μέσα από την παρουσίαση 3λεπτων σκηνοθετικών δράσεων, πριν από την αρχή του 6ου εξ. 

Όσοι/ες ακολουθούν αυτήν την Κατεύθυνση πρέπει να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα μαθημάτων, που συνδυάζει μαθήματα Σκηνοθεσίας με μαθήματα από τις κατευθύνσεις της Υποκριτικής, της Σκηνογραφίας και της Δραματολογίας-Παραστασιολογίας. Όσοι/ες ολοκληρώσουν με επιτυχία αυτά τα μαθήματα, έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν διπλωματική εργασία στη σκηνοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές/τριες που επιλέγουν την Κατεύθυνση της Σκηνοθεσίας θα πρέπει να παρακολουθήσουν με επιτυχία τα εξής μαθήματα:

 • Πέντε μαθήματα Σκηνοθεσίας (Σκηνοθεσία Ι, II, III, IV, Ειδικό Εργαστήριο Σκηνοθεσίας: Το θέατρο για παιδιά και νέους)
 • Σκηνοθετικά ρεύματα στην Ευρώπη Ι και ΙΙ
 • Εισαγωγή στον θεατρικό φωτισμό
 • Θεατρικός φωτισμός Ι
 • Ειδικά ζητήματα αρχαίου δράματος Ι
 • Δύο μαθήματα Δραματολογίας από τους κύκλους: «Δραματουργικές αναλύσεις», «Ειδικά ζητήματα Δραματολογίας», «Συγκριτική δραματολογία».
 • Δύο μαθήματα Παραστασιολογίας από τα εξής: Κριτική ανάλυση παραστάσεων· Μεταγραφές: από τη λογοτεχνία στο θέατρο· Υποκριτική και θεατρικός χώρος· Παραστάσεις αρχαίου δράματος στους νεώτερους χρόνους· Από τον Στανισλάβσκι στον Καστελούτσι· Το ηχητικό θέατρο.
 • Ένα εργαστηριακό μάθημα από τα εξής: Δραματουργία παράστασης, Από το κείμενο στην παράσταση, Σεμινάριο δημιουργικής γραφής ΙΙ.

Σημ. Η Επιτροπή Σπουδών (με βάση αυτό το πνεύμα προσδιορισμού των κύκλων των γνωστικών αντικειμένων) μπορεί να αναπροσαρμόζει κάθε Σεπτέμβριο τον κατάλογο των Υποχρεωτικών για την κατεύθυνση μαθημάτων ανάλογα με τα προσφερόμενα μαθήματα.

Στα παραπάνω 15 μαθήματα, προστίθενται 12 ακόμη από τις άλλες κατευθύνσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των Επιλεγόμενων κατεύθυνσης (σύνολο 27): είτε δηλαδή από αυτά της της Κατεύθυνσης Δραματολογίας/ Παραστασιολογίας, είτε από τα μαθήματα της Κατεύθυνσης Υποκριτικής (εφόσον ο φοιτητής/τρια έχει γίνει δεκτός/ή στην κατεύθυνση), είτε από τα μαθήματα της κατεύθυνσης Σκηνογραφίας (εφόσον έχει γίνει δεκτός/ή στην κατεύθυνση), είτε από συνδυασμό των παραπάνω. Τέλος, για όσους φοιτητές έχουν γίνει δεκτοί στην Κατεύθυνση της Σκηνοθεσίας, αλλά όχι στην Κατεύθυνση της Υποκριτικής, απαιτείται και μια Βεβαίωση συστηματικής παρακολούθησης ενός τουλάχιστον μαθήματος Υποκριτικής.

Ο σχεδιασμός της Κατεύθυνσης της Σκηνοθεσίας προβλέπει τη συνύπαρξη στην Κατεύθυνση φοιτητών/ριών, που έχουν γίνει ήδη δεκτοί στην Υποκριτική, μαζί με φοιτητές, που έχουν ήδη γίνει δεκτοί στη Σκηνογραφία, και μαζί με φοιτητές της κατεύθυνσης της Δραματολογίας-Παραστασιολογίας.

Για τα παραπάνω μαθήματα, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες των οικείων κατευθύνσεων. Για τα εξειδικευμένα μαθήματα Σκηνοθεσίας δείτε παρακάτω:

  • Μάθημα εργαστηριακού χαρακτήρα με υποχρεωτική παρουσία, όπου η μικρή ομάδα σπουδαστών, που έγινε δεκτή στην ειδίκευση Σκηνοθεσίας, επικεντρώνεται στη σκηνοθετική αναμέτρηση με ένα έργο. Με αφετηρία την ανάλυση του έργου και τη συμφωνία γύρω από τις βασικές σκηνοθετικές επιλογές, κάθε σπουδαστής ετοιμάζει ένα μέρος του έργου. Ταυτόχρονα οι σπουδαστές εξοικειώνονται με βασικές μεθόδους και τεχνικές της σκηνοθετικής εργασίας: την ανάλυση της δράσης, τα status, τη δραματουργική σύλληψη του σκηνικού χώρου κ.ά. Το εργαστήριο καταλήγει συνήθως σε κοινή παράσταση στους χώρους του Τμήματος. Έργα που έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια: Σαίξπηρ, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Μπύχνερ, Λεόντιος και Λένα, Λούλα Αναγνωστάκη, Η πόλη κ.ά.

  • Μάθημα εργαστηριακού χαρακτήρα με υποχρεωτική παρουσία, όπου ο φοιτητής ασκείται στη διαδικασία της πρόβας και την καθοδήγηση των ηθοποιών, και δοκιμάζεται σε διαφορετικά είδη κειμένων από έργα διαφόρων ειδών και εποχών (μονόλογος, διάλογος, αφήγηση, χορικό κτλ.). Η εργασία των σπουδαστών στο πλαίσιο του εργαστηρίου είναι εξαιρετικά εντατική δίχως να οδηγεί σε δημόσια παρουσίαση.

  • Μάθημα εργαστηριακού χαρακτήρα με υποχρεωτική παρουσία που καταλήγει σε ατομικές σκηνοθεσίες, διάρκειας 30-40 λεπτών, με συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως π.χ. είδος κειμένου, αριθμός ηθοποιών κτλ. Ενδεικτικά θέματα που «δουλεύτηκαν» στο πλαίσιο της Σκηνοθεσίας ΙΙΙ: Δράση και αφήγηση στον Σαίξπηρ, Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, Μυθιστορήματα επί σκηνής, Η μικρή φόρμα – το μονόπρακτο, το διήγημα, Ποιήματα κ.ά. Στο επίπεδο αυτό οι παραστάσεις των σπουδαστών αποτελούν μια πρώτη «δήλωση ταυτότητας» και απαιτούν επιλογή συνεργατών και συγκρότηση ενός μικρού θιάσου, επιβάλλουν δηλαδή μια πλήρη και συνολική αντιμετώπιση των παραμέτρων της σκηνής: καθοδήγηση ηθοποιών, σκηνικά, μουσική, φωτισμοί κλπ. Κεντρικό ρόλο παίζει η «δραματουργία ως μέρος της σκηνοθεσίας», η σύλληψη και η κατάστρωση «κειμένων παράστασης» όπου εφαρμόζεται όλη η μέχρι τώρα διδασκαλία στο Τμήμα Θεάτρου. Η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται τόσο μέσα στην τάξη με όλη την ομάδα των σπουδαστών της ειδίκευσης, όσο και σε ατομικό επίπεδο με ατομική εποπτεία και παρακολούθηση των δοκιμών. Οι παραστάσεις δίνονται σε χώρους της Σχολής, όσο και σε συχνά απροσδόκητους χώρους της Θεσσαλονίκης, και είναι ανοιχτές στο κοινό.

  • Κατάληξη του Κύκλου Σκηνοθεσίας με ατομικές σκηνοθεσίες, διάρκειας περίπου μιας ώρας στο θέατρο «Κλειώ» του Τμήματος. Οι σπουδαστές σκηνοθεσίας στο επίπεδο αυτό έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ενός πλήρως εξοπλισμένου θεάτρου 80 θέσεων με αξιόλογη φωτιστική και ηχητική υποδομή – παρά το ότι η έλλειψη τεχνικού προσωπικού τα τελευταία χρόνια δυσκολεύει αφάνταστα το καλλιτεχνικό έργο. Η επιλογή των έργων είναι συνήθως ελεύθερη, αλλά η εργασία γίνεται υπό την εποπτεία των καθηγητών. Οι παραστάσεις αποτελούν συχνά πλήρη «προσχέδια παραστάσεων» κι είναι ανοιχτές στο κοινό. Στο πλαίσιο του μαθήματος ολόκληρη η ομάδα των σπουδαστών της σκηνοθεσίας ασκείται σε ειδικά ζητήματα του σύγχρονου θεάτρου. Ενδεικτικά θέματα: Performance, Χορικότητα κ.ά.

  • Μάθημα εργαστηριακού χαρακτήρα με υποχρεωτική παρουσία, όπου οι φοιτητές επικεντρώνονται σε κείμενα που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, στους τρόπους προσέγγισης και ανάλυσης αυτών των κειμένων, στην καθοδήγηση των ηθοποιών μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις και στην εξοικείωση τους με βασικές μεθόδους και τεχνικές σκηνοθεσίας. Ο «ζωντανός» σκηνικός χώρος, ο ρυθμός, η ενέργεια καθώς και κάποιες ιδιαιτερότητες και μύθοι που αφορούν στο παιδικό και εφηβικό κοινό είναι μερικά από τα θέματα που μας απασχολούν. Το εργαστήριο καταλήγει σε ανοιχτή παράσταση.

  Επικαιρότητα

  Ανοιχτό εργαστήριο: Θέατρο και Χορός στη Φυλακή

  Απευθύνεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλων των κατευθύνσεων του Τμήματος Θεάτρου.   Περιεχόμενο και σκοπός: Μέσα από το εργαστήριο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της καλλιτεχνικής εργασίας στη φυλακή, από τον σχηματισμό της ομάδας μέχ ... Διαβάστε περισσότερα

  Ανοιχτό εργαστήριο: Θέατρο και Χορός στη Φυλακή

  Κατατακτήριες εξετάσεις ακ. έτους 2022-23

  Οι κατατακτήριες εξετάσεις αφορούν όσους πτυχιούχους ΑΕΙ & ΤΕΙ και κατόχους πτυχίων Δραματικών Σχολών αρμοδιότητας Υπουργείου Πολιτισμού επιθυμούν να εγγραφούν στο Τμήμα Θεάτρου για περαιτέρω σπουδές. Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον νέο νόμο (Ν. 4186/13 αρθ. 57, και ΦΕΚ 3185/16-12-2013), το ποσο ... Διαβάστε περισσότερα

  Κατατακτήριες εξετάσεις ακ. έτους 2022-23

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΟΥ ΑΠΘ

  Το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ ανακοινώνει ότι θα δεχτεί αιτήσεις υποψηφίων για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του (ΠΜΣ), το οποίο απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις Θεατρικές Σπουδές, με τίτλο «Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική». Για το ακαδημαϊ ... Διαβάστε περισσότερα

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΟΥ ΑΠΘ

  ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – Εξετάσεις μαθήματος Ιστορίας Παγκοσμίου Θεάτρου ΙV

  Το μάθημα της Ιστορίας Παγκοσμίου Θεάτρου ΙV θα εξεταστεί τη Δευτέρα 20-6 και ώρες 10.00 – 12.00, στην αίθουσα Β2. Έχει προστεθεί και στο pdf του προγράμματος. ... Διαβάστε περισσότερα

  ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ - Εξετάσεις μαθήματος Ιστορίας Παγκοσμίου Θεάτρου ΙV

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚ. ΕΤΟΥΣ 2021-22

  Ανακοινώνεται το πρόγραμμα διεξαγωγής εξετάσεων για το Εαρινό Εξάμηνο του Ακαδ. Έτους 2021-22.   Το πρόγραμμα σε αρχείο PDF ... Διαβάστε περισσότερα

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚ. ΕΤΟΥΣ 2021-22

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Το σεμινάριο «Μάνες: όψεις του ρόλου στο ευρωπαϊκό και το ελληνικό θέατρο», της Τετάρτης 18 Μαΐου, λόγω των φοιτητικών εκλογών εκείνη τη μέρα, μεταφέρεται την Παρασκευή 20 Μαΐου στη 1. 15 μ.μ. στον ίδιο χώρο (Εγνατία 1ος). Η διδάσκουσα Κ. Ριτσάτου ... Διαβάστε περισσότερα

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εγγραφή στο Μητρώο Φοιτητών της ΕΘΑΑΕ 2022

  Σας γνωρίζουμε ότι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα προβεί και φέτος στη σύνταξη Μητρώου Φοιτητών, προκειμένου τα μέλη του να στελεχώσουν τις Επιτροπές Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης. Kαλούνται οι ενδιαφερόμενοι προπτυχιακοί φοιτητές που φοιτούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματ ... Διαβάστε περισσότερα

  Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εγγραφή στο Μητρώο Φοιτητών της ΕΘΑΑΕ 2022

  Το θέατρο της αρχαιότητας Ι και ΙΙ: Αναπληρώσεις

  Από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του εξαμήνου, θα γίνονται αναπληρώσεις μαθημάτων μέσω zoom ως εξής: ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ Ι: Δευτέρα 10πμ.-1μμ. ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΙΙ: Τρίτη 6μμ. – 9μμ. Ο σύνδεσμος των μαθημάτων είναι: https://authgr.zoom.us/j/97983658726 ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα κανονικά μ ... Διαβάστε περισσότερα

  Το θέατρο της αρχαιότητας Ι και ΙΙ: Αναπληρώσεις

  Φοιτητικές εκλογές 2022

  Σας ενημερώνουμε ότι οι φοιτητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Μαϊου  2022. Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ΑΠΘ την ημέρα της διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών δεν πραγματοποιούνται τα μαθήματα. ... Διαβάστε περισσότερα

  Φοιτητικές εκλογές 2022

  Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2022 – Παράλληλες εκδηλώσεις

  Ανοιχτή συζήτηση με την Ελένη Ευθυμίου. Συντονίζει η Δανάη Θεοδωρίδου Θέατρο της Επινόησης και Συμπερίληψη: Σκηνική Έρευνα και Δημιουργία με Μεικτές Ομάδες Ηθοποιών (με και χωρίς αναπηρία) Τετάρτη 11 Μαΐου, 18.00 Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ., Εξαδακτύλου 8, Β2 Θέμα της ανοιχτής συζήτησης αποτελούν οι συλλογ ... Διαβάστε περισσότερα

  Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2022 - Παράλληλες εκδηλώσεις

  Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

  © 2022 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

  Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.