Κατεύθυνση σκηνοθεσίας

Η Κατεύθυνση Σκηνοθεσίας απευθύνεται σε φοιτητές και των τεσσάρων κατευθύνσεων, εφόσον έχουν περάσει το υποχρεωτικό μάθημα κορμού Σκηνοθετικές προσεγγίσεις (5ο εξ.). Η επιλογή των φοιτητών της ειδίκευσης γίνεται μέσα από την παρουσίαση 3λεπτων σκηνοθετικών δράσεων, πριν από την αρχή του 6ου εξ. 

Όσοι/ες ακολουθούν αυτήν την Κατεύθυνση πρέπει να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα μαθημάτων, που συνδυάζει μαθήματα Σκηνοθεσίας με μαθήματα από τις κατευθύνσεις της Υποκριτικής, της Σκηνογραφίας και της Δραματολογίας-Παραστασιολογίας. Όσοι/ες ολοκληρώσουν με επιτυχία αυτά τα μαθήματα, έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν διπλωματική εργασία στη σκηνοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές που επιλέγουν την Κατεύθυνση της Σκηνοθεσίας θα πρέπει να παρακολουθήσουν με επιτυχία τα εξής μαθήματα:

 • Πέντε μαθήματα Σκηνοθεσίας (Σκηνοθεσία Ι, II, III, IV, Ειδικό Εργαστήριο Σκηνοθεσίας: Το θέατρο για παιδιά και νέους)
 • Σκηνοθετικά ρεύματα στην Ευρώπη Ι και ΙΙ
 • Εισαγωγή στον θεατρικό φωτισμό
 • Θεατρικός φωτισμός Ι
 • Ειδικά ζητήματα αρχαίου δράματος Ι
 • Δύο μαθήματα Δραματολογίας από τους κύκλους: «Δραματουργικές αναλύσεις», «Ειδικά ζητήματα Δραματολογίας», «Συγκριτική δραματολογία».
 • Δύο μαθήματα Παραστασιολογίας από τα εξής: Κριτική ανάλυση παραστάσεων· Μεταγραφές: από τη λογοτεχνία στο θέατρο· Υποκριτική και θεατρικός χώρος· Παραστάσεις αρχαίου δράματος στους νεώτερους χρόνους· Από τον Στανισλάβσκι στον Καστελούτσι.
 • Ένα εργαστηριακό μάθημα από τα εξής: Δραματουργία παράστασης, Από το κείμενο στην παράσταση, Σεμινάριο δημιουργικής γραφής ΙΙ.

Σημ. Η Επιτροπή Σπουδών (με βάση αυτό το πνεύμα προσδιορισμού των κύκλων των γνωστικών αντικειμένων) μπορεί να αναπροσαρμόζει κάθε Σεπτέμβριο τον κατάλογο των Υποχρεωτικών για την κατεύθυνση μαθημάτων ανάλογα με τα προσφερόμενα μαθήματα.

Στα παραπάνω 15 μαθήματα, προστίθενται και 8 μαθήματα από άλλες κατευθύνσεις: είτε από αυτά της Κατεύθυνσης Δραματολογίας/ Παραστασιολογίας, είτε από τα μαθήματα της Κατεύθυνσης Υποκριτικής (εφόσον ο φοιτητής/τρια έχει γίνει δεκτός/ή στην κατεύθυνση), είτε από τα μαθήματα της κατεύθυνσης Σκηνογραφίας (εφόσον έχει γίνει δεκτός/ή στην κατεύθυνση), είτε από συνδυασμό των παραπάνω. Τέλος, για όσους φοιτητές έχουν γίνει δεκτοί στην Κατεύθυνση της Σκηνοθεσίας, αλλά όχι στην Κατεύθυνση της Υποκριτικής, απαιτείται και μια Βεβαίωση συστηματικής παρακολούθησης ενός τουλάχιστον μαθήματος Υποκριτικής.

Ο σχεδιασμός της Κατεύθυνσης της Σκηνοθεσίας προβλέπει τη συνύπαρξη στην Κατεύθυνση φοιτητών/ριών, που έχουν γίνει ήδη δεκτοί στην Υποκριτική, μαζί με φοιτητές, που έχουν ήδη γίνει δεκτοί στη Σκηνογραφία, και μαζί με φοιτητές της κατεύθυνσης της Δραματολογίας-Παραστασιολογίας ή της Γενικής Κατεύθυνσης.

Για τα παραπάνω μαθήματα, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στις σελίδες των οικείων κατευθύνσεων. Για τα εξειδικευμένα μαθήματα Σκηνοθεσίας δείτε παρακάτω:

  • Μάθημα εργαστηριακού χαρακτήρα με υποχρεωτική παρουσία, όπου η μικρή ομάδα σπουδαστών, που έγινε δεκτή στην ειδίκευση Σκηνοθεσίας, επικεντρώνεται στη σκηνοθετική αναμέτρηση με ένα έργο. Με αφετηρία την ανάλυση του έργου και τη συμφωνία γύρω από τις βασικές σκηνοθετικές επιλογές, κάθε σπουδαστής ετοιμάζει ένα μέρος του έργου. Ταυτόχρονα οι σπουδαστές εξοικειώνονται με βασικές μεθόδους και τεχνικές της σκηνοθετικής εργασίας: την ανάλυση της δράσης, τα status, τη δραματουργική σύλληψη του σκηνικού χώρου κ.ά. Το εργαστήριο καταλήγει συνήθως σε κοινή παράσταση στους χώρους του Τμήματος. Έργα που έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια: Σαίξπηρ, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Μπύχνερ, Λεόντιος και Λένα, Λούλα Αναγνωστάκη, Η πόλη κ.ά.

  • Μάθημα εργαστηριακού χαρακτήρα με υποχρεωτική παρουσία, όπου ο φοιτητής ασκείται στη διαδικασία της πρόβας και την καθοδήγηση των ηθοποιών, και δοκιμάζεται σε διαφορετικά είδη κειμένων από έργα διαφόρων ειδών και εποχών (μονόλογος, διάλογος, αφήγηση, χορικό κτλ.). Η εργασία των σπουδαστών στο πλαίσιο του εργαστηρίου είναι εξαιρετικά εντατική δίχως να οδηγεί σε δημόσια παρουσίαση.

  • Μάθημα εργαστηριακού χαρακτήρα με υποχρεωτική παρουσία που καταλήγει σε ατομικές σκηνοθεσίες, διάρκειας 30-40 λεπτών, με συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως π.χ. είδος κειμένου, αριθμός ηθοποιών κτλ. Ενδεικτικά θέματα που «δουλεύτηκαν» στο πλαίσιο της Σκηνοθεσίας ΙΙΙ: Δράση και αφήγηση στον Σαίξπηρ, Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, Μυθιστορήματα επί σκηνής, Η μικρή φόρμα – το μονόπρακτο, το διήγημα, Ποιήματα κ.ά. Στο επίπεδο αυτό οι παραστάσεις των σπουδαστών αποτελούν μια πρώτη «δήλωση ταυτότητας» και απαιτούν επιλογή συνεργατών και συγκρότηση ενός μικρού θιάσου, επιβάλλουν δηλαδή μια πλήρη και συνολική αντιμετώπιση των παραμέτρων της σκηνής: καθοδήγηση ηθοποιών, σκηνικά, μουσική, φωτισμοί κλπ. Κεντρικό ρόλο παίζει η «δραματουργία ως μέρος της σκηνοθεσίας», η σύλληψη και η κατάστρωση «κειμένων παράστασης» όπου εφαρμόζεται όλη η μέχρι τώρα διδασκαλία στο Τμήμα Θεάτρου. Η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται τόσο μέσα στην τάξη με όλη την ομάδα των σπουδαστών της ειδίκευσης, όσο και σε ατομικό επίπεδο με ατομική εποπτεία και παρακολούθηση των δοκιμών. Οι παραστάσεις δίνονται σε χώρους της Σχολής, όσο και σε συχνά απροσδόκητους χώρους της Θεσσαλονίκης, και είναι ανοιχτές στο κοινό.

  • Κατάληξη του Κύκλου Σκηνοθεσίας με ατομικές σκηνοθεσίες, διάρκειας περίπου μιας ώρας στο θέατρο «Κλειώ» του Τμήματος. Οι σπουδαστές σκηνοθεσίας στο επίπεδο αυτό έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ενός πλήρως εξοπλισμένου θεάτρου 80 θέσεων με αξιόλογη φωτιστική και ηχητική υποδομή – παρά το ότι η έλλειψη τεχνικού προσωπικού τα τελευταία χρόνια δυσκολεύει αφάνταστα το καλλιτεχνικό έργο. Η επιλογή των έργων είναι συνήθως ελεύθερη, αλλά η εργασία γίνεται υπό την εποπτεία των καθηγητών. Οι παραστάσεις αποτελούν συχνά πλήρη «προσχέδια παραστάσεων» κι είναι ανοιχτές στο κοινό. Στο πλαίσιο του μαθήματος ολόκληρη η ομάδα των σπουδαστών της σκηνοθεσίας ασκείται σε ειδικά ζητήματα του σύγχρονου θεάτρου. Ενδεικτικά θέματα: Performance, Χορικότητα κ.ά.

  • Μάθημα εργαστηριακού χαρακτήρα με υποχρεωτική παρουσία, όπου οι φοιτητές επικεντρώνονται σε κείμενα που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, στους τρόπους προσέγγισης και ανάλυσης αυτών των κειμένων, στην καθοδήγηση των ηθοποιών μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις και στην εξοικείωση τους με βασικές μεθόδους και τεχνικές σκηνοθεσίας. Ο «ζωντανός» σκηνικός χώρος, ο ρυθμός, η ενέργεια καθώς και κάποιες ιδιαιτερότητες και μύθοι που αφορούν στο παιδικό και εφηβικό κοινό είναι μερικά από τα θέματα που μας απασχολούν. Το εργαστήριο καταλήγει σε ανοιχτή παράσταση.

  Επικαιρότητα

  ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ: ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ – Α’ ΤΜΗΜΑ (ΔΕΥΤΕΡΑΣ)

  Το επόμενο μάθημα της «Δραματοποίησης», για τους φοιτητές/τριες του πρώτου τμήματος, θα γίνει την Τρίτη 27/10 στις 5:30μμ. Το μάθημα «Κείμενα Θεωρίας Θεάτρου» θα μεταφερθεί τη Δευτέρα 26/10 στις 2μμ. Η αλλαγή συμβαίνει προκειμένου οι φοιτητές/τριες του μαθήματος της Δραματοποίησης να λάβουν μέρος στ ... Διαβάστε περισσότερα

  ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ: ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ - Α' ΤΜΗΜΑ (ΔΕΥΤΕΡΑΣ)

  Πρόγραμμα Μαθήματων Γερμανικών, Α και Γ Εξαμήνου, Διδάσκουσα: Ε. Αλεξιάδου

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2020 Τα μαθήματα των Γερμανικών με διδάσκουσα την κ.Ε.Αλεξιάδου θα γίνονται ως εξής: •       Α εξάμηνο : Πέμπτη ,11.00-14.00 Τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως (ύστερα από απόφαση της ΓΣ του ΚΔΞΓ της 9/10/2020) Η χρήση του μικροφώνου και της κάμερας κρίνεται ... Διαβάστε περισσότερα

  Πρόγραμμα Μαθήματων Γερμανικών, Α και Γ Εξαμήνου, Διδάσκουσα: Ε. Αλεξιάδου

  Δηλώσεις μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου 2020-2021

  Οι δηλώσεις μαθημάτων ξεκινούν σήμερα 15 Οκτωβρίου, θα διαρκέσουν έως και τις 25 Οκτωβρίου 2020.   Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του Τμήματος: ·         Στους φοιτητές του 1ου έτους τα μαθήματα θα δηλωθούν αυτόματα από τη Γραμματεία. ·         Οι φοιτητές του 2ου, 3ου και 4ου έτους ... Διαβάστε περισσότερα

  Δηλώσεις μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου 2020-2021

  ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Οι φοιτητές που πρόκειται να ορκιστούν στην ορκωμοσία της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου του 2020 καλούνται να στείλουν ηλεκτρονικά  στη διεύθυνση της Γραμματείας του Τμήματος info@thea.auth.gr τη σχετική αίτηση (εδώ) από 20 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2020.   Η τελετή ορκωμοσίας λ ... Διαβάστε περισσότερα

  ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

  Πρόγραμμα Μαθήματων Ιταλικής Γλώσσας Χειμερινό Εξάμηνο 2020-2021

  Το μάθημα της ιταλικής γλώσσας (Α’ εξάμηνο) για τους φοιτητές των παρακάτω τμημάτων θα γίνει εξ αποστάσεως και ασύγχρονα. Υποχρεωτική εγγραφή στο μάθημα στην πλατφόρμα e-learning του ΑΠΘ (link: https://elearning.auth.gr/course/view.php?id=13802). Όλες οι ανακοινώσεις που αφορούν το μάθημα (διδακτικό ... Διαβάστε περισσότερα

  Πρόγραμμα Μαθήματων Ιταλικής Γλώσσας Χειμερινό Εξάμηνο 2020-2021

  Αποτελέσματα Προαπαιτούμενου Υποκριτικής

  Γίνονται δεκτοί στην κατεύθυνση της Υποκριτικής:   Αντωνίου Ελίνα Γαβαλά Ραφαηλία-Γεωργία Δατσιάδου Ιφιγένεια Δραμηλαράκης Εμμανουήλ Ζβίγγου Άννα Ηροδότου Ειρήνη Ιωαννίδου Χρυσούλα Κατοίκου Ευθυμία Κλήμης Οδυσσέας Μπάτζιου Ζωή Μπιλιώνης Γεώργιος-Ζήσης Νίνου Σοφία Ξυνταριανού-Τσιροπινά Μαριάνθη ... Διαβάστε περισσότερα

  Αποτελέσματα Προαπαιτούμενου Υποκριτικής

  Πρόγραμμα διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας

  A΄εξάμηνο:    Πέμπτη,  ώρα 18.00 – 20.15 μέσω skype for business https://meet.lync.com/aristotleuniversity-office365/ginou/NOEZ83M3   Γ΄ εξάμηνο:  Τρίτη, ώρα 18.00 – 20.15 https://meet.lync.com/aristotleuniversity-office365/ginou/4CR2Y7KD μέσω skype for business   Η διδάσκουσα Γκίνου ... Διαβάστε περισσότερα

  Πρόγραμμα διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας

  Ωρολόγιο πρόγραμμα: επικαιροποίηση

  Έχουν γίνει μικρές αλλαγές στα μαθήματα της κ. Καρακώστα και της κ. Παπαγεωργίου. Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab ... Διαβάστε περισσότερα

  Ωρολόγιο πρόγραμμα: επικαιροποίηση

  Για τα μαθήματα Αγγλικά Ι και ΙΙΙ

    Η έναρξη του μαθήματος Αγγλικά Ι  του A΄εξαμήνου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 16/10 στις 6 μμ σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα. Το μάθημα θα γίνεται στον παρακάτω σύνδεσμο: Topic: English for Theatre & Drama I Join Zoom Meeting https://authgr.zoom.us/j/96510572642?pwd=aGlsdFYxLzJCKzB ... Διαβάστε περισσότερα

  Για τα μαθήματα Αγγλικά Ι και ΙΙΙ

  Σύνδεση στο elearning για τους πρωτοετείς

  Ενημερώνουμε τους/τις πρωτοετείς φοιτητές/τριες που ΔΕ διαθέτουν ακόμη ιδρυματικό λογαριασμό ότι μπορούν να πραγματοποιούν είσοδο στο elearning.auth.gr ως επισκέπτες, ώστε να βλέπουν το περιεχόμενο όποιων μαθημάτων επιτρέπουν την πρόσβαση επισκέπτη. Οδηγίες για να συνδεθείτε στο elearning με πρόσβασ ... Διαβάστε περισσότερα

  Σύνδεση στο elearning για τους πρωτοετείς

  Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

  © 2020 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

  Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.