Σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης

09 / 02 / 2024

Τα μέλη του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που, παραβιάζοντας την έννομη συνταγματική τάξη, θέτει ως στόχο τη δημιουργία ιδιωτικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης. Μια τέτοια προοπτική, σε συνδυασμό με την σταθερή κατά την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστήμιων και την υπονόμευση –τόσο μέσω της υποχρηματοδότησης όσο και μέσω της διαρκούς δυσφήμησης– του έργου των πανεπιστημιακών λειτουργών, οδηγεί με συνέπεια στη γενικότερη εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Σε συμφωνία με τα ψηφίσματα του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ (06.02.24), του 16ου Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ (03.02.24) και πολλών τμημάτων του ΑΠΘ και άλλων πανεπιστημίων της χώρας στεκόμαστε απέναντι σε απόπειρες τρομοκράτησης ή/και εκβιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας· αρνούμαστε να συρθούμε σε μια στείρα και καταστροφική αντιπαράθεση με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας ακόμα και αν δεν συμμεριζόμαστε όλες και όλοι τις μορφές αγώνα που έχουν επιλέξει· εμμένουμε στο κατοχυρωμένο μας δικαίωμα αλλά και υποχρέωσή μας να καθορίζουμε εμείς ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι τις μεθόδους και το περιεχόμενο των μαθημάτων που διδάσκουμε καθώς και τους τρόπους εξέτασης που ενδείκνυνται για τα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουμε· αρνούμαστε να αφήσουμε τα πιο επισφαλή μέλη της κοινότητάς μας απομονωμένα. Αρνούμαστε, εν τέλει, να χαμηλώσουμε τον πήχη της ακαδημαϊκής μας αξιοπιστίας και ακεραιότητας μέσα από την εργαλειοποίηση και τη βιαστική και χωρίς σχεδιασμό και εχέγγυα αδιαβλητότητας επιβολή των διαδικτυακών εξετάσεων που ευτελίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και καταστρατηγεί την ακαδημαϊκή μας ελευθερία.

Σε αυτή την οριακή στιγμή για το μέλλον της δημόσιας δωρεάν παιδείας, υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πια φραγμούς απέναντι στη γιγάντωση των ταξικών ανισοτήτων. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, διεκδικώντας την ουσιαστική του αναβάθμιση τόσο μέσω περισσότερων πόρων όσο και μέσα από τη σκληρή δουλειά όλων μας.



Η ανάρτηση ανήκει στην κατηγορία/ες:

Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2024 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.