Παραστάσεις-Εκθέσεις

Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του ΕΘΕΤ είναι η παρουσίαση θεατρικών παραγωγών και εικαστικών εκθέσεων «εκτός των τειχών» του Τμήματος Θεάτρου και του ΑΠΘ. Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι να ενισχύσει την εξωστρέφεια του Τμήματος και να παραγάγει καλλιτεχνικό έργο αξιοποιώντας την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία διαφόρων μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών του, σε συνεργασία με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στρατής Δούκας–Σπύρος Παπαλουκάς–Φώτης Κόντογλου: Ξεριζωμοί από μέσα…»: Μια περιπατητική παράσταση στο Τελλόγλειο

Στο πλαίσιο της έκθεσης του Τελλογλείου Ιδρύματος «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη», το Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. παρουσίάσε μια περιπατητική παράσταση με ζωντανό σκηνικό φόντο τα ίδια τα έργα της έκθεσης βασισμένη σε αρχειακό υλικό, επιστολογραφία και γραπτά τριών από τους κυριότερους εκπροσώπους της Γενιάς του ΄30 και καρδιακών φίλων Στρατή Δούκα – Φώτη Κόντογλου – Σπύρου Παπαλουκά, σε σύλληψη-σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου και σύνθεση κειμένου Παναγιώτας Κωνσταντινάκου.

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2022, Αθήνα – αφιέρωμα στο έτος Καμπανέλλη

Συμμετοχή του Τμήματος Θεάτρου με το μάθημα ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ V και την Επίκουρη Καθηγήτρια της Σκηνοθεσίας/Υποκριτικής Χριστίνα Χατζηβασιλείου με το δραματοποιημένο αναλόγιο ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΟΡΕΣΤΗ του Ιάκωβου Καμπανέλλη (21 Σεπτεμβρίου 2022).

Διαβάστε περισσότερα

6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΝΗΜΕΙΩΝ – ΙΣΛΑΧΑΝΕ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συμμετοχή του Τμήματος Θεάτρου με το μάθημα ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ V και την Επίκουρη Καθηγήτρια Σκηνοθεσίας/Υποκριτικής Χριστίνα Χατζηβασιλείου με την σκηνική εκδοχή του μονόπρακτου ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΟΡΕΣΤΗ του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Ισλαχανέ  (6 Απριλίου 2022).

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανή Τσέχωφ: μία διαδικτυακή συνομιλία με τον βραβευμένο Ρουμάνο συγγραφέα Ματέι Βισνιέκ

Το Τμήμα Θεάτρου στο πλαίσιο του μαθήματος Σκηνοθεσία ΙΙΙ στις 9 Απριλίου 2022 είχε την μεγάλη χαρά και τιμή να υποδεχθεί διαδικτυακά τον πολυβραβευμένο Ρουμάνο συγγραφέα Ματέι Βισνιέκ και τον Ομότιμο Καθηγητή Θεατρολογίας κ. Νικηφόρο Παπανδρέου σε μια συζήτηση με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές του μαθήματος αναφορικά με την σκηνοθετική εμπειρία τους επάνω στο έργο του Μηχανή Τσέχωφ που παρουσίασαν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές της ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΙΙΙ  με σκηνοθετική εποπτεία και πρωτοβουλία της Επίκουρης Καθηγήτριας Σκηνοθεσίας/Υποκριτικής Χριστίνας Χατζηβασιλείου.

Διαβάστε περισσότερα

Τσουλάκια: η βραβευμένη συνεργασία φοιτητών/φοιτητριών των Τμημάτων Κινηματογράφου και Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Η ταινία μικρού μήκους Τσουλάκια διακρίθηκε στο νεοσύστατο Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2022.
Η ταινία ήταν πτυχιακή εργασία στο Τμήμα Κινηματογράφου (υπό την επίβλεψη του Περικλή Χούρσογλου) και για την υλοποίησή της συνεργάστηκαν φοιτητές/τριες των δύο Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών. Συμμετείχε και ο απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου Νικόλας Νικητάκης.

Συγκεκριμένα η ταινία απέσπασε τα εξής βραβεία:
·      Βραβείο Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας «Φρίντα Λιάππα»: Δέσποινα Μαυρίδου(Τμήμα Κινηματογράφου)
·      Βραβείο Σκηνογραφίας: Εύα Κουρελιά και Ελένη Σάμπρη (Τμήμα Θεάτρου)
·      Βραβείο Ερμηνείας: Ελίνα Τσιορμπατζή και Ελένη Γεωργάκη (Τμήμα Θεάτρου)
Σύνοψη:
Δύο αδελφές η Μάτι και η Θεμούλα θέλουν απεγνωσμένα να βρουν λεφτά μέχρι το τέλος μιας νύχτας. Οι δρόμοι τους χωρίζουν για μια στιγμή -με την μια να επιστρέφει στο παρελθόν και την άλλη να προσπαθεί να βρει τη λύση-και ξαναενώνονται, με το τέλος να τις βρίσκει χαμένες αλλά ακόμη μαζί.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δέσποινα Μαυρίδου | Σενάριο: Καλλιόπη Αραμπατζή | Παραγωγή: Ντιάνα Κοκοζίδου | Παίζουν: Ελένη Γεωργάκη, Ελίνα Τσιορμπατζή, Νικόλας Νικητάκης, Άγγελος Κουρέπης | Μοντάζ: Φώτης Κοροσιάδης | Διευθυντής Φωτογραφίας: Άγγελος Χαραλάμπους | Μουσική: Ευαγγελία Μαυρίδου | Σκηνικά και Κοστούμια: Εύα Κουρελιά και Ελένη Σαμπρή | Color Correction: Δημήτρης Μανουσιάκης | DCP Frenel Post Lab

Critical Costume 2020 /Costume Agency/

Ο θεσμός Critical Costume  αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια σημαντική διεθνή πλατφόρμα παρουσίασης των νεότερων εξελίξεων που αφορούν στη θεατρική ενδυματολογία ως θεωρία και πρακτική.

1. Exhibition: Dionysus Project/Batziou. Επίβλεψη του «Dionysus Project»: Χρύσα Μάντακα 2. Conference Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση κοστουμιών: «4 Ταξιδιώτες του Χειμώνα». Τμήμα Θεάτρου – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Έκθεση κοστουμιών: «4 Ταξιδιώτες του Χειμώνα». Τμήμα Θεάτρου Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (31/10/2019 – 30/12/2019). Επιμέλεια έκθεσης: Χρύσα Μάντακα. Η έκθεση παρουσίασε κοστούμια από τη Διπλωματική εργασία ενδυματολογίας της φοιτήτριας Κικής Παπαγαβριήλ, με τίτλο «Roc a rococo».

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις του τραγικού στη Θεατρική ενδυματολογία, 3η συνάντηση νέων καλλιτεχνών Ν/Α Ευρώπης, Αρχαίο Δράμα & πολιτική

Έκθεση στο φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών «Όψεις του τραγικού στη Θεατρική ενδυματολογία, 3η συνάντηση νέων καλλιτεχνών Ν/Α Ευρώπης, Αρχαίο Δράμα & πολιτική» (9/9/2019 –19/9/2019). Επιμέλεια έκθεσης: Χρύσα Μάντακα. Διαβάστε περισσότερα

Όψεις του τραγικού στη Θεατρική ενδυματολογία, έκθεση κοστουμιών στη Μονή Λαζαριστών

Έκθεση κοστουμιών στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΚΘΒΕ στο 2ο SKG Bridges Festival και σε συνεργασία με την Πειραματική Ομάδα Θεάτρου «Από τον Πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι» (9/5/2019- 12/5/2019). Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Θεάτρου, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Επιμέλεια έκθεσης: Χρύσα Μάντακα. Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Κολοκούρη

Διαβάστε περισσότερα

BIGDAY GOLDONI

Το Τμήμα Θεάτρου συμμετείχε στη διοργάνωση BIGDAY GOLDONI του ΚΘΒΕ (31/3/2019) με μια εικαστική εγκατάσταση, που είχε βασικό υλικό το χαρτί.

Τα εκθέματα ήταν προϊόν του μαθήματος «Φροντιστηριακά αντικείμενα» με διδάσκουσα την Ολυμπία Σιδερίδου.

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βεροίας

Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, φοιτητές/τριες της κατεύθυνσης σκηνογραφίας – ενδυματολογίας πραγματοποίησαν τυπική ή άτυπη πρακτική άσκηση στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βεροίας.

Εκπόνηση Διπλωματικής εργασίας με θέμα τη σκηνογραφική και ενδυματολογική ερμηνεία του έργου Γκόλφω Project (βασισμένη στη Γκόλφω του Σ. Περεσιάδη) για τις ανάγκες της ομώνυμης παράστασης που παίχθηκε στις 6 και 7 Ιανουαρίου 2018 στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Βέροια.

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα στην πόλη

Τα Χριστούγεννα του 2016, οι φοιτητές και οι καθηγητές της Σκηνογραφίας ανέλαβαν, με συντονιστή τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Θεάτρου Απόστολο Βέττα, την εορταστική διακόσμηση του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνογραφικές και ενδυματολογικές κατασκευές με θέμα το καταφύγιο

Έκθεση και δρώμενα στο πλαίσιο της Διημερίδας για την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με τίτλο: «Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2015: κι αν ήσουν εσύ, θεατρικές τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων» (4/12/2015 – 5/12/2015). Επιμέλεια έκθεσης-δρώμενων: Χρύσα Μάντακα

Διαβάστε περισσότερα

Τα κοστούμια αφηγούνται ιστορίες για πρόσωπα, εποχές και βίους

Έκθεση θεατρικών κοστουμιών, σκηνογραφικών και ενδυματολογικών κατασκευών, από φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Γκαλερί Μονής Λαζαριστών, Σταυρούπολη (19/9/2014 – 3/10/2014). Επιμέλεια έκθεσης: Χρύσα Μάντακα

Διαβάστε περισσότερα

BIGDAY IBSEN

Μια εικαστική εγκατάσταση σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας στο πλαίσιο του ολοήμερου αφιερώματος στον Νορβηγό συγγραφέα Χένρικ Ίψεν, BIGDAY IBSEN (24 Νοεμβρίου 2013).

Διαβάστε περισσότερα

Bitola Masks Exhibition

Έκθεση μάσκας στην Μπίτολα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Interacting through Acting: From drama to contemporary arts-InterAct», GREECE – THE FORMER YOGOSLAV REPUBLIC OF MACEDONIA IPA CROSS-BORDER PROGRAMME 2007-2013.

Διαβάστε περισσότερα

Τραγούδια για τις μέρες που έφτασαν κιόλας

Η παράσταση, προϊόν συνεργασίας των μαθημάτων σκηνογραφίας και μουσικού θεάτρου, περιλαμβάνει αποσπάσματα από την junk opera των Tiger Lillies Shockheaded Peterπου βασίστηκε στο πρώτο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο στην ιστορία, τον Πετροτσουλούφη του Heinrich Hoffmann (1845), και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1998 στο West Yorkshire Playhouse σε σκηνοθεσία Julian Crouch και Phelim McDermott.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2024 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.