Set & Costume Design

Ελεύθερο σχέδιο ΙΙ-Χρώμα

Διδάσκουσα: Ολυμπία Σιδερίδου

Σεμινάριο-συνεργασία του Τμήματος Θεάτρου με το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστήμιου στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής

Τίτλος σεμιναρίου: Το θέμα του ελέγχου και τα μηνύματα του υποσυνείδητου κατά τη διάρκεια δημιουργίας ενός αυθόρμητου έργου τέχνης

Σύνδεσμος βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=WTriLnYRKmU

Στις 22/03/2022 και 29/03/2022 πραγματοποιήθηκε διήμερο σεμινάριο στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. από τη Μάρθα Γωγάκου, απόφοιτη του Τμήματος και υποψήφια διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής είναι “Το υποσυνείδητο ως μέσο έκφρασης της τυχαιότητας σε πειραματικές μορφές τέχνης” και έχει θεωρητικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα (Practice based research).

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΙ-ΧΡΩΜΑ με διδάσκουσα την Ολυμπία Σιδερίδου και την εποπτεία της Καθηγήτριας Σκηνογραφίας Λίλας Καρακώστα (εκ μέρους του Τμήματος Θεάτρου), με την καθοδήγηση του επιβλέποντα της διατριβής Άγγελου Φλώρου, Επίκουρου Καθηγητή (εκ μέρους του Τμήματος Τεχνών  Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου) και με την πολύτιμη βοήθεια των θεατροπαιδαγωγών  Άβρας Αυδή και Μελίνας Χατζηγεωργίου.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες της κατεύθυνσης Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας του τρίτου και τέταρτου έτους σπουδών.

Κατά την πρώτη μέρα του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες κλήθηκαν, με τη χρήση πρωτότυπων τεχνικών όπως live καταγραφή και προβολή της συμπεριφοράς ρεόντων χρωμάτων πάνω σε κινούμενη επιφάνεια, να δημιουργήσουν ολιγόλεπτα βίντεο με ή χωρίς αφήγηση. Τη δεύτερη ημέρα έγινε η παρουσίαση και συζήτηση επί των έργων που προέκυψαν.

Τέλος, κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων σε σχέση με το θέμα της δημιουργικής διαδικασίας και του ρόλου του υποσυνείδητου, οι απαντήσεις των οποίων θα καταγραφούν με σκοπό τη χρήση τους στη σχετική έρευνα της διδακτορικής διατριβής.

 

 

Ενδυματολογία – σύνθεση 2019

διδάσκουσα: Χ. Μάντακα

Περιεχόμενο μαθήματος: Ανάλυση, σχεδιασμός και σύνθεση δισδιάστατων και τρισδιάστατων μακετών για την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του L. Caroll με απώτερο στόχο τη συμμετοχή του Τμήματος στην Έκθεση Quadrenniale της Πράγας.

Ο σχεδιασμός για τις ανάγκες του συγκεκριμένου έργου αποτέλεσε το περιεχόμενο των μαθημάτων ενδυματολογίας του τρέχοντος έτους. Οι φοιτήτριες πειραματίστηκαν με διάφορα σχεδιαστικά μέσα και αξιοποίησαν μια ποικιλία τεχνικών και υλικών κατασκευής  για την εκπόνηση των μακετών. Μετά από έρευνα και ανάλυση του δραματολογικού υλικού επιχείρησαν να εμπλουτίσουν τις ερμηνευτικές  προσεγγίσεις του έργου μέσω καινοτόμων λύσεων στα ζητήματα του ενδυματολογικού σχεδιασμού.

Συμμετείχαν οι φοιτήτριες:
Σεμίνα Τσούμα, Πετρή Καραδημητρίου, Κωνσταντίνα Μπάτζιου, Ζωή Κατσαρέα, Μαρία Ευαγγελοπούλου, ‘Αννα Παναγιωτίδου, Εύα Κουρελιά, Λυδία Λευκοπούλου, Αλίκη Σπανουδάκη, Χαρά Γεωργάκη, Ελένη Σάμπρη, Αλεξία Βούσβουρα, Αννέτα Ιμπρισσίμη, Δάφνη Παπαστράτη.

Τεχνική υποστήριξη: Ελένη Χασιώτη, Στέργιος Πρώιος

Μακέτα

Διδάσκουσα: Λίλα Καρακώστα

Post-graduate diploma projects in Stage and Costume Design (2017)

Στις 31 Μαρτίου 2018, στο Αλατζά Ιμαρέτ, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των διπλωματικών εργασιών του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Θεάτρου (2016-2018, κατεύθυνση Σκηνογραφία-Ενδυματολογία).

 

afisa
program1

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ηρώ Παπακώστα: Τέσσερα κοστούμια από τους μύθους του Αισώπου


Σχεδιασμός και κατασκευή μασκών και κοστουμιών

Επίβλεψη: Λίλα Καρακώστα και Ολυμπία Σιδερίδου

 


Ελίνα Ευταξία, Alf leyla wa leyla, τρία πρόσωπα-μια νύχτα


Σχεδιασμός και κατασκευή κοστουμιών

Επίβλεψη: Χρύσα Μάντακα

 


Χριστίνα Κουβουκλιώτη: Το πάσχον σώμα


Εικαστική εγκατάσταση

Επίβλεψη: Χρύσα Μάντακα και Ιωάννα Μανωλεδάκη

 


Ματίνα Ευθυμιάδου: Τρία πρόσωπα της βικτωριανής λογοτεχνίας


Σχεδιασμός και κατασκευή κοστουμιών

Επίβλεψη: Χρύσα Μάντακα

 


Πένη Ντάνη: Αριάδνη, μια παράσταση τσίρκου


Σκηνογραφικός και ενδυματολογικός σχεδιασμός

Επίβλεψη: Απόστολος-Φωκίων Βέττας και Λίλα Καρακώστα

 


Χαρά Αργυρούδη και Αναστασία Παπαϊωάννου: 6 μήνες πάνω-6 μήνες κάτω


Παράσταση κουκλοθεάτρου

Επίβλεψη: Λίλα Καρακώστα-Ολυμπία Σιδερίδου

 


Κατερίνα Βαφειάδη: Cenci’n progress


Mουσική παράσταση

Επίβλεψη: Λίλα Καρακώστα

 

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης στο youtube:

School of Drama - Faculty of Fine Arts - Auth | 122 Egnatia Str, 54622 Thessaloniki | Τ +30 2310 992 123-25 | F +30 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2022 School of Drama - Faculty of Fine Arts - Aristotle University of Thessaloniki | Developed by LineaDesign

School of Drama – Faculty of Fine Arts – Aristotle University of Thessaloniki