Εναρκτήρια παράσταση: «Η γυναίκα νησί… ή πώς γεννιέται ένα τοπίο»

Ένα λαϊκό θέαμα που παρουσιάζεται σε τρεις εικόνες από δυο πλανόδιους ηθοποιούς,  που παίζουν σε δρόμους και πλατείες το καλοκαίρι στα νησιά.

Στηρίχθηκε στην ιδέα μιας παράστασης που εξιστορεί «αντίστροφα» έναν κλασικό μύθο, αυτόν της αηδόνας και του τσαλαπετεινού (δηλ. της Πρόκνης και του Έποπα), που από τιμωρημένα πουλιά επιστρέφουν ξανά στο ανθρώπινο βασίλειο, μπαίνοντας στα σώματα δύο πλανόδιων ηθοποιών. Καθώς ταξιδεύουν στην ύπαιθρο με τη σκευή τους και την τέχνη τους, θα κάνουν πρόβες σε έναν λαϊκό μύθο που περιγράφει τη διαρκή δοσοληψία ανάμεσα στα ποιήματα, τις μηχανές και τα τέρατα.

Το όνειρο όμως και το θέατρο, ξεπερνώντας την πραγματικότητα,  θα οδηγήσει το θέαμα στη θάλασσα, η οποία με τη σειρά της θα προχωρήσει στη γέννηση του τοπίου ενός νησιού.

    • Κατά το εαρινό εξάμηνο, μέρος των μαθήματων σκηνογραφίας των μεταπτυχιακών σπουδών εστιάστηκε, μεταξύ άλλων, σε με σειρά εργαστηριακών ασκήσεων που έχουν σχέση με τις σκηνικές εφαρμογές μιας θεατρικής παράστασης. Για αυτόν τον λόγο προσδιορίστηκε το θέμα έτσι ώστε να βρουν την ευκαιρία οι εννέα μεταπτυχιακοί φοιτητές/ριες να ασχοληθούν με τα πάσης φύσεως ζητήματα που εμφανίζονται κατά τη διαδικασία της παραγωγής ενός έργου.

      Ακολούθησε μια πυκνή σειρά ασκήσεων και διαδικτυακών επαφών κατά τις οποίες οι φοιτητές/ριες ερεύνησαν θέματα που απαιτούσε το δραματουργικό μέρος (πάνω σε κείμενα του Απόστολου Βέττα, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Γιούκιο Μισίμα και του Μίλτου Σαχτούρη) σε συνδυασμό με τη σκηνοθετική οδηγία. Κατασκεύασαν μεγάλες και μικρές λειτουργικές κατασκευές: σπετσάτα, πλαίσια, μηχανήματα, μάσκες, κούκλες, ρούχα και διάφορα αντικείμενα που απαιτούσε η παράσταση. Συγκέντρωσαν και παρουσίασαν το απαραίτητο οπτικό υλικό που, υπό μορφή προβολής, συμπληρώνει εικαστικά την παράσταση και προσδιόρισαν το ηχητικό περιβάλλον που πλαισιώνει τα δρώμενα.

      Τέλος, άλλοτε ως περφόμερ, κυρίως ως κουκλοπαίχτες, παράλληλα και ως τεχνικοί και ιδιόμορφοι φωτιστές που παίζουν με τις σκιές, έστησαν μια ολοκληρωμένη παράσταση που διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

      Η παράσταση έχει πειραματικό χαρακτήρα και σκαριφηματικό ύφος.

      Α.Φ.Β

    • ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

      Απόστολος Φωκίων Βέττας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αρχιτέκτονας, Σκηνογράφος και Ομότιμος Kαθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

      ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ

      • Ζωή Αλκυονίς Βεζύρη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη  και φοίτησε στο Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ, όπου και συνεχίζει τις σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
      • Ελένη Ζωγράφου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εργαστεί ως αρχιτέκτονας και εικαστικός.
      • Αννέτα Ιμπρισίμη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ. Ασχολείται με τη δημιουργία κοστουμιών συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς και μοιράζεται τις κατασκευαστικές γνώσεις ως ομιλήτρια σε σεμινάρια σχετικά με υλικά και τεχνικές κατασκευής.
      • Μαρίνα Κωνσταντινίδου. Γεννήθηκε στη Δράμα το 1995. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ με κατεύθυνση τη σκηνογραφία και ενδυματολογία. Εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.
      • Χριστίνα Νικολαΐδου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
      • Μαρίνα Ντολτσέττι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι αρχιτέκτονας μηχανικός απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. Έχει εργαστεί σε αρχιτεκτονικά και εικαστικά project στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
      • Λήδα Σιμώτα Ελ Τζαγιούσι. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη Σκηνοθεσία και τη Σκηνογραφία-Ενδυματολογία.
      • Ανδρονίκη Τσαγκαράκου. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1994. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.θ. Ασχολείται με την αρχιτεκτονική, το θέατρο, το χορό  και τη γραφιστική.
      • Νίκος Τσελίκος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και ζει στην Θεσσαλονίκη.

      ΗΘΟΠΟΙΟΙ

      Φρόσω Ζαγοραίου και Ντίνος Ποντικόπουλος

      Επικουρική διδασκαλία

      Κώστας Βόμβολος (μουσική)

      Ολυμπία Σιδερίδου (ειδικές κατασκευές)

      Μάρθα Φωκά (μάσκες)

      Μαριάνθη Ψωματάκη (κινησιολογία)

      Τεχνική βοήθεια

      Άγγελος Γουναράς (φωτισμός)

      Κώστας Χατζηκαλινικίδης (κατασκευές)

      Σωτήρης Προέδρου (ήχος)

      Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγήτρια Λίλα Καρακώστα

    Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

    © 2024 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

    Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.