Ομιλίες – Σεμινάρια


Διαλέξεις, σεμινάρια και παραστάσεις των μελών ΔΕΠ του Τμήματος στο εξωτερικό


  • 1. Συμμετοχές σε παράλληλες δραστηριότητες στο Our Stage – 4. Europäisches Bürgerbühnenfestival, Κρατικό Θέατρο Δρέσδης (Dresden Staatsschauspiels), 18-25 Μαΐου 2019.

   Η Ιουλία Πιπινιά και η Γλυκερία Καλαϊτζή συμμετείχαν σε εργαστήρια, ομιλίες και συζητήσεις στο φεστιβάλ «Our Stage», το ευρωπαϊκό φεστιβάλ συμμετοχικού θεάτρου που διοργανώθηκε τον Μάιο στο Κρατικό Θέατρο της Δρέσδης με την υποστήριξη του δικτύου των θεάτρων της Ευρώπης European Theatre Convention (ETC)

   2. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθέτησε το Project Files-Once to be performed στο Deutsche Oper Berlin, Munich Biennale (Μάιος 2020)

  • 1. Σεμινάριο στο πλαίσιο του VOS 2018.

   Η Λίλα Καρακώστα και ο Στέργιος Πρώιος παρουσίασαν ένα τετραήμερο σεμινάριο κατασκευής κούκλας (rod puppets) με θέμα Exotic Birds. Το εργαστήριο (διάρκειας 30 ωρών) πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Palazzo Ca’ Zenobio σε συνεργασία με τη  Biennale αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο διάστημα 28 Ιουνίου-1 Ιουλίου 2018.

   2. Συζήτηση στο πλαίσιο του Stuttgarter Europa Theater Treffen (16 Νοεμ.-9 Δεκ. 2018)
   (Υπεύθυνες συμμετοχής: Ελίνα Ευταξία, Λίλα Καρακώστα, Ιουλία Πιπινιά)

   Ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης συμμετείχε στην ανοιχτή συζήτηση για την τέχνη και τον πολιτισμό στην Ελλάδα την εποχή της οικονομικής κρίσης: «Die Widerspenstigen – Griechenlands Kulturschaffende in Zeiten der Krise» στο πλαίσιο του 14ου φεστιβάλ «Stuttgarter Europa Theater Treffen»

   3. Ομιλία της Ελένης Παπάζογλου, με τίτλο «“Thus Hofmannsthal’s Electra sneaked into Epidaurus… under a Sophoclean yashmak”: “Defiling the body” of a “princess familiar to our nativeness”», στο Modern Greek Seminar του Faculty of Medieval and Modern Languages, Παν/μιο της Οξφόρδης, 1 Φεβρουαρίου 2018

  • 1. Η Λίλα Καρακώστα  και ο Andy Fitch, Καθηγητής Σκηνογραφίας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, ΗΠΑ,  παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα (University of Alabama-Auth Initiative Program 2014-2016) με θέμα κοινής έρευνας: Comparing European Scenography and American Stage Design στο Salt Lake City, Utah, U.S.A., τον Μάρτιο του 2016, στο ετήσιο συνέδριο του USITT (U.S. Scene Design and Technology Commission), με τίτλο: Comparative Scenography: European and American.

   2. Επίσκεψη της Λίλας Καρακώστα, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της σκηνογραφίας του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα (MFA Scenic Design, διευθυντής Andy Fitch) στην Tuscaloosa το Μάρτιο του 2016 και πραγματοποίηση των διαλέξεων «The European Route towards Abstraction» και «Contemporary European Theatrical Spaces».

   3. Διάλεξη της Ελένης Παπάζογλου με τίτλο «Contemporary Performances of Ancient Drama in Europe», στο Τμήμα Θεάτρου, Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, Tuscaloosa, ΗΠΑ, 22 Μαρτίου 2016. Η διάλεξη διοργανώθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα (University of Alabama-Auth Initiative Program 2014-2016).

   4. Διάλεξη της Ελένης Παπάζογλου με τίτλο «Antiquity and the West», στο Τμήμα Θεάτρου, Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, Tuscaloosa, ΗΠΑ, 23 Μαρτίου 2016. Η διάλεξη διοργανώθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα (University of Alabama-Auth Initiative Program 2014-2016).

   5. Η Μαρία Αθανασοπούλου έδωσε μια διάλεξη στο Τμήμα Μεσαιωνικών και Μοντέρνων Ευρωπαϊκών Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με θέμα τα θεατρικά ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη (13.5.16).

   6. Ο Βίκτωρ Αρδίττης, τον Ιούλιο του 2016, διηύθυνε στο Spoleto της Ιταλίας (FESTIVAL DEI DUE MONDI) ένα δεκαήμερο εργαστήριο πάνω στην Αρχαία Τραγωδία, με νέους ηθοποιούς από όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του Campus 2016, που οργανώνει η ACCADEMIA NAZIONALE D’ARTE DRAMΜATICA ’SILVIO D’AMICO’ της Ρώμης.  Τίτλος του εργαστηρίου: «Η επιστροφή του Χορού»

   7. Η Άννα Σταυρακοπούλου επισκέφτηκε το Department of Theatre and Dance, University of Alabama στην Tuscaloosa. Η επίσκεψη διοργανώθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα (University of Alabama-Auth Initiative Program 2014-2016).

  • Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθέτησε την παράσταση NOH-Nέκυια, σε συνεργασία με το Noh Theatre, στο Τόκιο.


  Διαλέξεις και σεμινάρια προσκεκλημένων από το εξωτερικό


   • 1. H Anne-Marie Lucas, θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτης, και καθηγήτρια (Boston University, Salem State University MA, American Academy of Dramatic Art) παρουσίασε στο μάθημα της Δημιουργικής Γραφής ΙΙ στις 6/3/2020 και στις 10/3/2020 σεμινάριο με τίτλο «Writing a Play». Το σεμινάριο παρακολούθησαν δυο ομάδες φοιτητών (6/3/2020  και στις 10/3/2020). Υπεύθυνη συνεργασίας: Αλίκη Συμεωνάκη.

    2. Ο John Kerrigan, διάσημος μελετητής και εκδότης του Σαίξπηρ, καθηγητής της Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ,  Εταίρος του Κολλεγίου St. John’s και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, έδωσε διάλεξη με θέμα: «Σχετικά με τον Άμλετ» (10 Μαρτίου 2020). Υπεύθυνη συνεργασίας: Μαρία Αθανασοπούλου.

   • 1. Ο Prof. Toph Marshall, Department Classical, Near Eastern, and Religious Studies, University of British Columbia, Vancouver έδωσε δύο διαλέξεις στο πλαίσιο στο πλαίσιο των μαθημάτων «Το θέατρο της αρχαιότητας»: «Theatrical Vases and Comedy» και «Tragedy, Satyr Play, and Vase-Painting» (25/2/2019). Υπεύθυνη συνεργασίας: Ελένη Παπάζογλου.

    2. Η Dr. Hallie Marshall, Assistant Professor, Department of Theatre & Film, University of British Columbia, Vancouver μίλησε με θέμα: «Classical Reception in England and the Plays of Tony Harrison» (26/2/2019). Υπεύθυνη συνεργασίας: Ελένη Παπάζογλου.

    3.  Σεμινάρια σκηνογραφίας-ενδυματολογίας

    Τον Ιούνιο του 2019 ο Dimitri Zachos, εικαστικός καλλιτέχνης,  καθηγητής εικαστικών (AP Advance Placement Studio Art and 2D/3D Art from 2007 to present) και επιμελητής εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη,  παρουσίασε στο Τμήμα Θεάτρου δύο τετράωρα σεμινάρια ελεύθερου σχεδίου με παράλληλη αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών προγραμμάτων σχεδιασμού για τους φοιτητές της κατεύθυνσης της σκηνογραφίας-ενδυματολογίας. Τα σεμινάρια παρακολούθησαν δυο τμήματα με δεκαπέντε φοιτητές/τριες. Υπεύθυνη συνεργασίας: Χρύσα Μάντακα.

   • 1. Εργαστήριο τριών ωρών στο πλαίσιο μαθήματος της  Δημιουργικής Γραφής Ι με τον  Dr David Crespy, Professor of Playwriting, Acting, & Dramatic Literature, Artistic Director, Missouri Playwrights Workshop, Co-Director, MU Writing for Performance Program President, Edward Albee Society (Νοέμβριος 2018). Υπεύθυνη συνεργασίας: Αλίκη Συμεωνάκη.

    2. Oμιλία Dr David Crespy «Memories of my Nona’s Salonica: Dramatizing the history of the Jewish Community of Thessaloniki» (Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018).

    Ο David Crespy παρουσίασε στην ομιλία του  τη διαδικασία συγγραφής μιας τριλογίας θεατρικών έργων, με κοινό θέμα την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης από το 1897 έως το 1957, την οποία εμπνεύστηκε από την ιστορία των δικών του προγόνων που έζησαν στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια.  Την ομιλία ακολούθησαν μια εκτενής συζήτηση, τόσο για τη διαδικασία συγγραφής όσο και για το εβραϊκό ζήτημα και παρελθόν της πόλης. Υπεύθυνη συνεργασίας: Τατιάνα Λιάνη.

    3. Σεμινάριο χορού με την Katharina Maschenka Horn

    Για δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα (1-2/12/2018 & 8-9/12/2018, ώρες 12.00-18.00), η Katharina Maschenka Horn (www.katharinahorn.com) δίδαξε ένα σεμινάριο για τη μέθοδο χορού USE-ABUSE, που έχει αναπτύξει ο χορογράφος Nir De Volff και η ομάδα του Total Brutal. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του DAAD και του Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη συνεργασίας: Ιουλία Πιπινιά.

   • 1. Στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας  του Τμήματος (συμμετοχές 2015, 2016, 2017, 2018, 2019) με το διεθνές φεστιβάλ πανεπιστημιακού θεάτρου vos (VeniceOpenStage), το διάστημα 14-17 Οκτωβρίου 2017 επισκέφτηκαν το Τμήμα  Θεάτρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής Fransesco Gerardi και η υπεύθυνη της Οργάνωσης παραγωγής του φεστιβάλ Leonia Quarta. Υπεύθυνη συνεργασίας: Λίλα Καρακώστα

    2. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΑΠΘ με το University of Albama (University of Alabama-Auth Initiative Program), τον Φεβρουάριο του 2017 επισκέφθηκαν το Τμήμα Θεάτρου οι αναπληρωτές καθηγητές του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα Amir Zaheri (Associate Professor of Composition, School of Music, University of Alabama)  και Rebecca Salzer  (Associate Professor of Dance, Department of Theatre and Dance, University of Alabama) και παρουσίασαν ανοιχτή διάλεξη. Υπεύθυνες συνεργασίας: Ελένη Παπάζογλου και Λίλα Καρακώστα

    3. Η καθηγήτρια Kathleen Gallagher παρουσίασε διάλεξη στις 17 Μαρτίου 2017 με θέμα «Νέοι, Θέατρο, Ελπίδα και Ηθικό Φαντασιακό», όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ομώνυμου προγράμματος καθώς και μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από παραστάσεις που δημιουργήθηκαν από τις πόλεις-ομάδες (Toronto, Coventry, Lucknow, Tainan και Αθήνα) στις οποίες έγινε η έρευνα. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατροπαιδαγωγικά Προγράμματα

   • Η Magda Willi, διακεκριμένη σκηνογράφος-ενδυματολόγος με έδρα το Βερολίνο, επισκέφθηκε το Τμήμα θεάτρου το Νοέμβριο του 2016 με την υποστήριξη του Goethe Institut και παρουσίασε μια ανοιχτή διάλεξη με θέμα την παρουσίαση του σκηνογραφικού της έργου και μια διάλεξη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της σκηνογραφίας. Υπεύθυνη συνεργασίας: Άννα Σταυρακοπούλου

    

    

    

    

    

   Επικαιρότητα

   Ανακοίνωση επιμορφωτικών δράσεων για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στην Εκπαίδευση

   Ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, προσκαλούν φοιτήτριες και φοιτητές παιδαγωγικών σχολών σε χειμερινά διαδικτυακά εργαστήρια που προωθούν το δημιουργικό έργο και την πολιτιστική επιμόρφωση στη μάθηση. Οι επιμορφώσεις της Ευμάθειας πραγματοποιούνται με δωρεάν συμμετοχή, έχουν ... Διαβάστε περισσότερα

   Ανακοίνωση επιμορφωτικών δράσεων για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στην Εκπαίδευση 

   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ 30 ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΙΑΚΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

   Ανακοινώνουμε την Πρόσκληση Χορήγησης τριάντα (30) Υποτροφιών από το Κληροδότημα Δημητρίου Τσιακμακοπούλου. ΕΔΩ ... Διαβάστε περισσότερα

   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ 30 ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΙΑΚΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

   Ομάδες υποστήριξης σχετικές με την εμπειρία της νόσου Covid- 19 του ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ. του Α.Π.Θ.

   Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ.) του Α.Π.Θ., στα πλαίσια της συνεχιζόμενης προσπάθειας υποστήριξης των φοιτητών και φοιτητριών στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν λόγω του Covid -19, σε συνεργασία με τη EMDR Hellas, διοργανώνει θεραπευτικές παρεμβάσεις EMD ... Διαβάστε περισσότερα

   Ομάδες υποστήριξης σχετικές με την εμπειρία της νόσου Covid- 19 του ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ. του Α.Π.Θ.

   Παράταση περιόδου διανομής συγγραμμάτων Χειμερινού εξαμήνου 2020 – 2021

   Σας ενημερώνουμε ότι στο σύνδεσμο:https://eudoxus.gr/files/Paratasi_dianomis_xeim_2020-21_enimerosi_gia_sygkentrwtikes_listes.pdf θα βρείτε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την παράταση της περιόδου διανομής συγγραμμάτων. Η κατ’οίκον παράδοση των δηλωθέντων συγγραμμάτων από τους ... Διαβάστε περισσότερα

   Παράταση περιόδου διανομής συγγραμμάτων Χειμερινού εξαμήνου 2020 - 2021

   Αλλαγή αιθουσών Υποκριτική Ι και VI

   Λόγω της τελετής ορκωμοσίας το μάθημα της Υποκριτικής Ι με την κ. Κομνηνού, θα διεξαχθεί στην αίθουσα του 3ου ορόφου του ΚΛΕΙΩ και το μάθημα της Υποκριτικής VI με τον κ. Μαρμαρινό, θα διεξαχθεί στην αίθουσα Α1 της Εξαδακτύλου τις ίδιες ώρες. ... Διαβάστε περισσότερα

   Αλλαγή αιθουσών Υποκριτική Ι και VI

   Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Σχολής Καλών Τεχνών – Ανοιχτή συζήτηση

   Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. προσκαλεί τις φοιτήτριες και τους φοιτητές των Τμημάτων της σε ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση, την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, 7-9 μμ. Ο στόχος της συνάντησης είναι να ακούσουμε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τα πιθανά προβλήματα ... Διαβάστε περισσότερα

   Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Σχολής Καλών Τεχνών - Ανοιχτή συζήτηση

   Αναβολή μαθημάτων

   Λόγω των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στο μάθημα της Φωνητικής-Ορθοφωνίας τα μαθήματα Υποκριτική ΙΙ και ΙΙΙ καθως και Κινησιολογία ΙΙ, αυτή τη βδομάδα 22 με 26/11, δεν θα πραγματοποιηθούν. Για την αναπλήρωσή τους θα υπάρξει νέα ανακοίνωση. Παρακαλούνται όλοι οι φοιτητές του 5ου και 7ου εξάμήνου της κ ... Διαβάστε περισσότερα

   Αναβολή μαθημάτων

   Θετικό κρούσμα covid-19 (19-11-2021)

   Σας ενημερώνoυμε ότι διαγνώστηκε νέο θετικό κρούσμα COVID-19. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Υγείας του ΑΠΘ, παρακαλούνται όσοι φοιτητές παρακολούθησαν αυτή τη βδομάδα τα μαθήματα: της Φωνητικής Ορθοφωνίας, την Τρίτη  και Κινησιολογίας την Παρασκευή να κάνουν διαγνωστικό τέστ ανεξαρτήτως συμπτ ... Διαβάστε περισσότερα

   Θετικό κρούσμα covid-19 (19-11-2021)

   Πρόγραμμα κατατακτηρίων εξετάσεων ακαδ. έτους 2021-22

   Οι κατατακτήριες εξετάσεις πτυχιούχων ΑΕΙ, ΤΕΙ και Δραματικών Σχολών, ακαδ. έτους 2021-2022, θα γίνουν στις αίθουσες του Τμήματος Θεάτρου, στο κτίριο της Εξαδακτύλου και του ΚΛΕΙΩ, ως εξής:   Πρώτο μάθημα – Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 17.00. Ιστορία παγκοσμίου θεάτρου (κτίριο Εξαδακτύλου, α ... Διαβάστε περισσότερα

   Πρόγραμμα κατατακτηρίων εξετάσεων ακαδ. έτους 2021-22

   Ορκωμοσία Νοεμβρίου

   Η τελετή ορκωμοσίας του Τμήματος Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 14.00, στο θέατρο ΚΛΕΙΩ. Ο/Η κάθε ορκιζόμενος/η μπορεί να συνοδεύεται από 3 άτομα το ανώτερο. Εξαιτίας του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, τόσο οι ορκιζόμενοι όσο και οι συνοδοί τους, για την είσοδο στο κτ ... Διαβάστε περισσότερα

   Ορκωμοσία Νοεμβρίου

   Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

   © 2021 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

   Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.