Ομιλίες – Σεμινάρια


Διαλέξεις, σεμινάρια και παραστάσεις των μελών ΔΕΠ του Τμήματος στο εξωτερικό


  • 1. Συμμετοχές σε παράλληλες δραστηριότητες στο Our Stage – 4. Europäisches Bürgerbühnenfestival, Κρατικό Θέατρο Δρέσδης (Dresden Staatsschauspiels), 18-25 Μαΐου 2019.

   Η Ιουλία Πιπινιά και η Γλυκερία Καλαϊτζή συμμετείχαν σε εργαστήρια, ομιλίες και συζητήσεις στο φεστιβάλ «Our Stage», το ευρωπαϊκό φεστιβάλ συμμετοχικού θεάτρου που διοργανώθηκε τον Μάιο στο Κρατικό Θέατρο της Δρέσδης με την υποστήριξη του δικτύου των θεάτρων της Ευρώπης European Theatre Convention (ETC)

   2. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθέτησε το Project Files-Once to be performed στο Deutsche Oper Berlin, Munich Biennale (Μάιος 2020)

  • 1. Σεμινάριο στο πλαίσιο του VOS 2018.

   Η Λίλα Καρακώστα και ο Στέργιος Πρώιος παρουσίασαν ένα τετραήμερο σεμινάριο κατασκευής κούκλας (rod puppets) με θέμα Exotic Birds. Το εργαστήριο (διάρκειας 30 ωρών) πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Palazzo Ca’ Zenobio σε συνεργασία με τη  Biennale αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο διάστημα 28 Ιουνίου-1 Ιουλίου 2018.

   2. Συζήτηση στο πλαίσιο του Stuttgarter Europa Theater Treffen (16 Νοεμ.-9 Δεκ. 2018)
   (Υπεύθυνες συμμετοχής: Ελίνα Ευταξία, Λίλα Καρακώστα, Ιουλία Πιπινιά)

   Ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης συμμετείχε στην ανοιχτή συζήτηση για την τέχνη και τον πολιτισμό στην Ελλάδα την εποχή της οικονομικής κρίσης: «Die Widerspenstigen – Griechenlands Kulturschaffende in Zeiten der Krise» στο πλαίσιο του 14ου φεστιβάλ «Stuttgarter Europa Theater Treffen»

   3. Ομιλία της Ελένης Παπάζογλου, με τίτλο «“Thus Hofmannsthal’s Electra sneaked into Epidaurus… under a Sophoclean yashmak”: “Defiling the body” of a “princess familiar to our nativeness”», στο Modern Greek Seminar του Faculty of Medieval and Modern Languages, Παν/μιο της Οξφόρδης, 1 Φεβρουαρίου 2018

  • 1. Η Λίλα Καρακώστα  και ο Andy Fitch, Καθηγητής Σκηνογραφίας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, ΗΠΑ,  παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα (University of Alabama-Auth Initiative Program 2014-2016) με θέμα κοινής έρευνας: Comparing European Scenography and American Stage Design στο Salt Lake City, Utah, U.S.A., τον Μάρτιο του 2016, στο ετήσιο συνέδριο του USITT (U.S. Scene Design and Technology Commission), με τίτλο: Comparative Scenography: European and American.

   2. Επίσκεψη της Λίλας Καρακώστα, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της σκηνογραφίας του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα (MFA Scenic Design, διευθυντής Andy Fitch) στην Tuscaloosa το Μάρτιο του 2016 και πραγματοποίηση των διαλέξεων «The European Route towards Abstraction» και «Contemporary European Theatrical Spaces».

   3. Διάλεξη της Ελένης Παπάζογλου με τίτλο «Contemporary Performances of Ancient Drama in Europe», στο Τμήμα Θεάτρου, Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, Tuscaloosa, ΗΠΑ, 22 Μαρτίου 2016. Η διάλεξη διοργανώθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα (University of Alabama-Auth Initiative Program 2014-2016).

   4. Διάλεξη της Ελένης Παπάζογλου με τίτλο «Antiquity and the West», στο Τμήμα Θεάτρου, Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, Tuscaloosa, ΗΠΑ, 23 Μαρτίου 2016. Η διάλεξη διοργανώθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα (University of Alabama-Auth Initiative Program 2014-2016).

   5. Η Μαρία Αθανασοπούλου έδωσε μια διάλεξη στο Τμήμα Μεσαιωνικών και Μοντέρνων Ευρωπαϊκών Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με θέμα τα θεατρικά ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη (13.5.16).

   6. Ο Βίκτωρ Αρδίττης, τον Ιούλιο του 2016, διηύθυνε στο Spoleto της Ιταλίας (FESTIVAL DEI DUE MONDI) ένα δεκαήμερο εργαστήριο πάνω στην Αρχαία Τραγωδία, με νέους ηθοποιούς από όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του Campus 2016, που οργανώνει η ACCADEMIA NAZIONALE D’ARTE DRAMΜATICA ’SILVIO D’AMICO’ της Ρώμης.  Τίτλος του εργαστηρίου: «Η επιστροφή του Χορού»

   7. Η Άννα Σταυρακοπούλου επισκέφτηκε το Department of Theatre and Dance, University of Alabama στην Tuscaloosa. Η επίσκεψη διοργανώθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας του Α.Π.Θ. με το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα (University of Alabama-Auth Initiative Program 2014-2016).

  • Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθέτησε την παράσταση NOH-Nέκυια, σε συνεργασία με το Noh Theatre, στο Τόκιο.


  Διαλέξεις και σεμινάρια προσκεκλημένων από το εξωτερικό


   • 1. H Anne-Marie Lucas, θεατρική συγγραφέας, σκηνοθέτης, και καθηγήτρια (Boston University, Salem State University MA, American Academy of Dramatic Art) παρουσίασε στο μάθημα της Δημιουργικής Γραφής ΙΙ στις 6/3/2020 και στις 10/3/2020 σεμινάριο με τίτλο «Writing a Play». Το σεμινάριο παρακολούθησαν δυο ομάδες φοιτητών (6/3/2020  και στις 10/3/2020). Υπεύθυνη συνεργασίας: Αλίκη Συμεωνάκη.

    2. Ο John Kerrigan, διάσημος μελετητής και εκδότης του Σαίξπηρ, καθηγητής της Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ,  Εταίρος του Κολλεγίου St. John’s και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, έδωσε διάλεξη με θέμα: «Σχετικά με τον Άμλετ» (10 Μαρτίου 2020). Υπεύθυνη συνεργασίας: Μαρία Αθανασοπούλου.

   • 1. Ο Prof. Toph Marshall, Department Classical, Near Eastern, and Religious Studies, University of British Columbia, Vancouver έδωσε δύο διαλέξεις στο πλαίσιο στο πλαίσιο των μαθημάτων «Το θέατρο της αρχαιότητας»: «Theatrical Vases and Comedy» και «Tragedy, Satyr Play, and Vase-Painting» (25/2/2019). Υπεύθυνη συνεργασίας: Ελένη Παπάζογλου.

    2. Η Dr. Hallie Marshall, Assistant Professor, Department of Theatre & Film, University of British Columbia, Vancouver μίλησε με θέμα: «Classical Reception in England and the Plays of Tony Harrison» (26/2/2019). Υπεύθυνη συνεργασίας: Ελένη Παπάζογλου.

    3.  Σεμινάρια σκηνογραφίας-ενδυματολογίας

    Τον Ιούνιο του 2019 ο Dimitri Zachos, εικαστικός καλλιτέχνης,  καθηγητής εικαστικών (AP Advance Placement Studio Art and 2D/3D Art from 2007 to present) και επιμελητής εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη,  παρουσίασε στο Τμήμα Θεάτρου δύο τετράωρα σεμινάρια ελεύθερου σχεδίου με παράλληλη αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών προγραμμάτων σχεδιασμού για τους φοιτητές της κατεύθυνσης της σκηνογραφίας-ενδυματολογίας. Τα σεμινάρια παρακολούθησαν δυο τμήματα με δεκαπέντε φοιτητές/τριες. Υπεύθυνη συνεργασίας: Χρύσα Μάντακα.

   • 1. Εργαστήριο τριών ωρών στο πλαίσιο μαθήματος της  Δημιουργικής Γραφής Ι με τον  Dr David Crespy, Professor of Playwriting, Acting, & Dramatic Literature, Artistic Director, Missouri Playwrights Workshop, Co-Director, MU Writing for Performance Program President, Edward Albee Society (Νοέμβριος 2018). Υπεύθυνη συνεργασίας: Αλίκη Συμεωνάκη.

    2. Oμιλία Dr David Crespy «Memories of my Nona’s Salonica: Dramatizing the history of the Jewish Community of Thessaloniki» (Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018).

    Ο David Crespy παρουσίασε στην ομιλία του  τη διαδικασία συγγραφής μιας τριλογίας θεατρικών έργων, με κοινό θέμα την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης από το 1897 έως το 1957, την οποία εμπνεύστηκε από την ιστορία των δικών του προγόνων που έζησαν στη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια.  Την ομιλία ακολούθησαν μια εκτενής συζήτηση, τόσο για τη διαδικασία συγγραφής όσο και για το εβραϊκό ζήτημα και παρελθόν της πόλης. Υπεύθυνη συνεργασίας: Τατιάνα Λιάνη.

    3. Σεμινάριο χορού με την Katharina Maschenka Horn

    Για δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα (1-2/12/2018 & 8-9/12/2018, ώρες 12.00-18.00), η Katharina Maschenka Horn (www.katharinahorn.com) δίδαξε ένα σεμινάριο για τη μέθοδο χορού USE-ABUSE, που έχει αναπτύξει ο χορογράφος Nir De Volff και η ομάδα του Total Brutal. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του DAAD και του Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη συνεργασίας: Ιουλία Πιπινιά.

   • 1. Στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας  του Τμήματος (συμμετοχές 2015, 2016, 2017, 2018, 2019) με το διεθνές φεστιβάλ πανεπιστημιακού θεάτρου vos (VeniceOpenStage), το διάστημα 14-17 Οκτωβρίου 2017 επισκέφτηκαν το Τμήμα  Θεάτρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής Fransesco Gerardi και η υπεύθυνη της Οργάνωσης παραγωγής του φεστιβάλ Leonia Quarta. Υπεύθυνη συνεργασίας: Λίλα Καρακώστα

    2. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΑΠΘ με το University of Albama (University of Alabama-Auth Initiative Program), τον Φεβρουάριο του 2017 επισκέφθηκαν το Τμήμα Θεάτρου οι αναπληρωτές καθηγητές του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα Amir Zaheri (Associate Professor of Composition, School of Music, University of Alabama)  και Rebecca Salzer  (Associate Professor of Dance, Department of Theatre and Dance, University of Alabama) και παρουσίασαν ανοιχτή διάλεξη. Υπεύθυνες συνεργασίας: Ελένη Παπάζογλου και Λίλα Καρακώστα

    3. Η καθηγήτρια Kathleen Gallagher παρουσίασε διάλεξη στις 17 Μαρτίου 2017 με θέμα «Νέοι, Θέατρο, Ελπίδα και Ηθικό Φαντασιακό», όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ομώνυμου προγράμματος καθώς και μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από παραστάσεις που δημιουργήθηκαν από τις πόλεις-ομάδες (Toronto, Coventry, Lucknow, Tainan και Αθήνα) στις οποίες έγινε η έρευνα. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατροπαιδαγωγικά Προγράμματα

   • Η Magda Willi, διακεκριμένη σκηνογράφος-ενδυματολόγος με έδρα το Βερολίνο, επισκέφθηκε το Τμήμα θεάτρου το Νοέμβριο του 2016 με την υποστήριξη του Goethe Institut και παρουσίασε μια ανοιχτή διάλεξη με θέμα την παρουσίαση του σκηνογραφικού της έργου και μια διάλεξη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της σκηνογραφίας. Υπεύθυνη συνεργασίας: Άννα Σταυρακοπούλου

    

    

    

    

    

   Επικαιρότητα

   ΑΙΤΗΣΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Οι φοιτητές που πρόκειται να ορκιστούν στην ορκωμοσία της εξεταστικής του Ιουνίου του 2021 καλούνται να στείλουν ηλεκτρονικά  στη διεύθυνση της Γραμματείας του Τμήματος info@thea.auth.gr τη σχετική αίτηση (εδώ) από 15 Ιουνίου έως 28 Ιουνίου 2021. Η τελετή ορκωμοσίας λόγω της πανδημίας δεν ... Διαβάστε περισσότερα

   ΑΙΤΗΣΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

   Έρευνα κοινού παραστάσεων αρχαίου δράματος

   Το καλοκαίρι του 2021, μια ερευνητική ομάδα από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/ριες, υποψήφιους διδάκτορες και διδάκτορες του Τμήματος Θεάτρου και του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ, με επιστημ. υπεύθυνη την Ελένη Παπάζογλου, Αναπλ. καθηγήτρια του ΤΘ, διενεργεί μια Έρευνα κοινού παρ ... Διαβάστε περισσότερα

   Έρευνα κοινού παραστάσεων αρχαίου δράματος

   ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ IV

   Έπειτα από αίτημα των φοιτητών, ορίζεται νέα ημερομηνία εξετάσεων για το μάθημα Παγκόσμιο IV (παλαιό ΠΠΣ) ΤΕΤΑΡΤΗ 23/06 11:45-13:45 μέσω της πλατφόρμας e-learning ... Διαβάστε περισσότερα

   ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ IV

   ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ IV

   Οι Εξετάσεις Παγκοσμίου Θεάτρου ΙV θα πραγματοποιηθούν την ΤΕΤΑΡΤΗ 16/06/2020 στις 11:45-13:45 μέσω της πλατφόρμας e-learning   ... Διαβάστε περισσότερα

   ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ IV

   Ενημέρωση για τη δήλωση πρόθεσης συμμετοχής στις εξ αποστάσεως εξετάσεις μαθημάτων μέχρι 11/6

   Σύμφωνα με τις αποφάσεις Συγκλήτου που αφορούν τις εξ αποστάσεως εξετάσεις μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου, καλείσαι να εισέλθεις στο περιβάλλον ηλεκτρονικής γραμματείας https://sis.auth.gr και να επιλέξεις Εξυπηρέτηση> Συμμετοχή στην επόμενη εξεταστική περίοδο (https://students.auth.gr/#/requests ... Διαβάστε περισσότερα

   Ενημέρωση για τη δήλωση πρόθεσης συμμετοχής στις εξ αποστάσεως εξετάσεις μαθημάτων μέχρι 11/6

   Εκπροσώπηση φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων) στα συλλογικά όργανα του ΑΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2021–2022

     Παρακαλούμε για την ανάδειξη των εκπροσώπων φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων), στα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με το άρθρο 9 της (γ) σχετικής τροποποιητικής Υπουργικής Απόφασης: ΕΔΩ ... Διαβάστε περισσότερα

   Εκπροσώπηση φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων) στα συλλογικά όργανα του ΑΠΘ για το ακαδημαϊκό έτος 2021–2022

   Ημερομηνία εξέτασης μαθήματος ΨΥ-678 Σύγχρονα Παγκόσμια Προβλήματα & η Ευθύνη του Επιστήμονα

   Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα της εξεταστικής Ιουνίου 2021 του Τμήματoς Ψυχολογίας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://www.psy.auth.gr/el/secretariat-news/6929 Το μάθημα ΨΥ-678: Σύγχρονα Παγκόσμια Προβλήματα & η Ευθύνη του Επιστήμονα (UNESCO, Κεσίδου-Κώνστα) θα εξεταστεί την Τρίτη 22.6.20 ... Διαβάστε περισσότερα

   Ημερομηνία εξέτασης μαθήματος ΨΥ-678 Σύγχρονα Παγκόσμια Προβλήματα & η Ευθύνη του Επιστήμονα

   Εξετάσεις ελληνικής γλώσσας ΣΝΕΓ αλλοδαπών φοιτητών ΑΠΘ_Ιούνιος 2021

   Σας κοινοποιούμε ανακοίνωση του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας σχετικά με τις εξ αποστάσεως εξετάσεις περιόδου Ιουνίου 2021 για το μάθημα της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας όλων των αλλοδαπών φοιτητών του ΑΠΘ. ΕΔΩ ... Διαβάστε περισσότερα

   Εξετάσεις ελληνικής γλώσσας ΣΝΕΓ αλλοδαπών φοιτητών ΑΠΘ_Ιούνιος 2021

   ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΟΥ ΑΠΘ

   Σας ενημερώνουμε ότι έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη για την εισαγωγή στο ΠΜΣ του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ για το ακ. έτος 2021-22 με τίτλο «Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική». (https://www.thea.auth.gr/Contentgraduate-studies/selection-process-applications/ Για το ... Διαβάστε περισσότερα

   ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΟΥ ΑΠΘ

   ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2021 ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Ε.ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ

   Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που επιθυμούν να εξεταστούν στο μάθημα των Γερμανικών θα πρέπει να το δηλώσουν στη διδάσκουσα, μέσω mail : ealexiad@lance.auth.gr, το αργότερο μέχρι 3-6-2021. ·       Η εξέταση θα γίνει προφορικά μέσω της πλατφόρμας zoom του ΑΠΘ, σε γκρουπ των τριών ατόμων. ·       Οι φ ... Διαβάστε περισσότερα

   ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2021 ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Ε.ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ

   Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

   © 2021 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

   Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.