Σχέδιο Βωλάξ: Προς Αναζήτηση Εδάφους της Άννας Τζάκου/ ομάδα Geopoetics

Στον απόηχο μιας πανδημικής περιόδου η απόφοιτος Άννα Τζάκου και η ομάδα Geopoetics  στρέφουν την παραστατική τους έρευνα στο αγροτικό και γεωλογικό τοπίο των Πάνω Μερών της Τήνου. Τρεις καλλιτέχνιδες του θεάτρου και του χορού, δύο εικαστικοί και μια κινηματογραφίστρια εγκαταλείπουν τον καλλιτεχνικό βόμβο της μητρόπολης  για να εξερευνήσουν το Τηνιακό τόπο ως μια επιστροφή σε μια θεμελιακή κατάσταση του «είμαι».

17 – 27 Οκτωβρίου, Τήνος

Το Τηνιακό τοπίο ως μυθικό αφήγημα του παρόντος
Ένα παραστατικό εργαστήριο σώματος και τοπίου 

Stonelines (2018), performer Άννα Τζάκου, photo by Γιάννης Μπαριτάκης

 • Λαμβάνοντας υπόψη τις βαθιές αλλαγές στις εκφάνσεις της ατομικής και κοινωνικής ζωής της παρούσας εποχής, η ομάδα Geopoetics επιλέγει να έρθει στην Τήνο πέρα από τα «φώτα» της καλοκαιρινής περιόδου για να  αφουγκραστεί τον τόπο ως κατάσταση του νου, κατανόησης του κόσμου, έκφραση κοινότητας, αισθήματος του σοφού και του ιερού, του απαραίτητου και του σημαντικού. Με όχημα την τοποειδική (site-specific) παραστατική πρακτική, για δέκα μέρες η ομάδα εξερευνά τον χώρο και το χρόνο τόσο σαν σωματικό βίωμα όσο και σαν καθημερινή δραστηριότητα για να τον αναδείξει ως εμπειρία μιας βαθιάς ατομικής και συλλογικής μυθικής εικόνας.

  Η καλλιτεχνική πρακτική  του Σχεδίου Βωλάξ αναπτύσσεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και εστιάζει γύρω από τη διαδικασία του ερμηνευτή. Την ίδια στιγμή μοιράζεται και ανοίγει την παραστατική του πρακτική στην τοπική κοινότητα του νησιού για την καλλιέργεια γόνιμου εδάφους μιας μελλοντικής θεατρικής παράστασης μέσα στο Τηνιακό τοπίο.

  Το ερευνητικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί 17 – 27 Οκτωβρίου και θα λάβει χώρα στα Πάνω Μέρη Τήνου και πιο συγκεκριμένα στον Βώλακα, στον Πετριάδο,  στον Καλαθά και στην Λιβάδα. Η δράση υλοποιείται με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Stonelines (2018), performer Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, photo by Γιάννης Μπαριτάκης

 • Σύλληψη, έρευνα, δραματουργία, καθοδήγηση εργαστηρίου: Άννα Τζάκου
  Performers: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Άννα Απέργη, Άννα Τζάκου
  Κοινοτική έρευνα/ εικαστικοί: Rosana Sánchez & Άρης Σπέντσας / rosanayaris
  Καταγραφή έρευνας: Χριστίνα Φοίβη
  Δημόσιες σχέσεις, χορηγίες: Μαριάννα Κρητικού
  Βοηθός παραγωγής: Δέσποινα Δαρζέντα
  Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Κατσώνης

  Διοργάνωση & παραγωγή: Πλατφόρμα Πολιτισμού Art Form
  Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
  Υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Δήμου Τήνου

Τhe Geopoetics Project (2013), performer Άννα Τζάκου, photo by Έλλη Βασσάλου

 • Η Άννα Τζάκου είναι περφόρμερ, σκηνοθέτης και  practice-based ερευνήτρια . Σπούδασε θέατρο και υποκριτική στη Θεσσαλονίκη. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη performance στην Αμερική με υποτροφία Fulbright και πήρε το διδακτορικό της (PAR: practice as research) στο Exeter (Ηνωμένο Βασίλειο) με υποτροφία ιδρύματος Ωνάση. Τίτλος διατριβής: Geopoetics:  A Mindfulness (Sati) Site-Specific Performance Practice. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνείς συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Έχει διδάξει μαθήματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας, επιτέλεσης και τοποειδικής performance σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα (Ναύπλιο, Exeter,  Fontys, DAI). Έχει εργαστεί σε παραγωγές  του Φεστιβάλ Αθηνών, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της Athens Biennale και του Αρχείου Καβάφη. Το 2012 συστήνει την ομάδα Geopoetics, μια καλλιτεχνική κολεκτίβα που αντλεί κάθε φορά τα μέλη της από διαφορετικά πεδία όπως θέατρο, χορός, μουσική, performance, αρχιτεκτονική και ποίηση. Στόχος της είναι η εξερεύνηση του τόπου και του τοπίου ως συλλογικό βίωμα και μυθικό αφήγημα του παρόντος. Με την ομάδα έχει δημιουργήσει site-specific οικιστικά εργαστήρια  και περιπατητικές παραστάσεις στα τοπία της Αίγινας, της Νισύρου, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Σύρου, των Πρεσπών, του Aκάμα (Κύπρος), του Dorset (UK) κ.α. Τελευταία δουλειά της ομάδας υπήρξε η συμμετοχική δράση Ρέα Φραντζή [έξοδος] σχεδιασμένη για έναν θεατή στη Νεάπολη Εξαρχείων. Περισσότερα για την Άννα Τζάκου και την ομάδα Geopoetics μπορείτε να βρείτε στο https://annatzakou-geopoetics.com/ και  https://www.facebook.com/geopoetics

  Χορηγοί & υποστηρικτές
  Χορηγοί μεταφορών: Fast Ferries, Jason Rent A Car
  Χορηγοί φιλοξενίας: Το κουτούκι της Ελένης, Μικρό καράβι, ο Ρόκος, Ξωτικό, Πλατεία Αρνάδου
  Θερμές ευχαριστίες στους: Λίλα Βιδάλη, πατέρα Ιωσήφ από το Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, Ειρήνη Κακουλίδου, Δώρα Μπαμπαλή, Γιώργη Νουκάκη, Μαρίνα Σιγάλα.

 

Back

School of Drama - Faculty of Fine Arts - Auth | 122 Egnatia Str, 54622 Thessaloniki | Τ +30 2310 992 123-25 | F +30 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2022 School of Drama - Faculty of Fine Arts - Aristotle University of Thessaloniki | Developed by LineaDesign

School of Drama – Faculty of Fine Arts – Aristotle University of Thessaloniki