Η performance Αναπαράσταση της ομάδας Geopoetics

Μια περιπατητική performance στο κέντρο της Αθήνας βασισμένη σε γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου 1944.

Anaparastasi-poster

 

Σύλληψη-σκηνοθεσία: Άννα Τζάκου

Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών “Θέμα Εμφύλιος”

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

30.3 – 3.4.2016
Ώρα έναρξης: 18.00
Σ/Κ: 16.00 και 18.00

Σημείο έναρξης: Οδός Πανεπιστημίου (στο ύψος του Ρεξ)

Μέγιστος αριθμός θεατών: 15

 

 

Anaparastash-map

Η περφόρμανς Αναπαράσταση αποτελεί ένα συμμετοχικό παραστατικό συμβάν. Επιτελεί μια in situ αναπαράσταση των γεγονότων του συλλαλητηρίου του EAM στις 3 Δεκεμβρίου του 1944, της πρώτης μέρας των Δεκεμβριανών.

H περφόρμανς ξεκινάει από την οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος του θεάτρου της Πειραματικής και καταλήγει στον Εθνικό Κήπο. Μέσα από μια σειρά έντεκα σταθμών, περφόρμερ και θεατές προσανατολίζονται στην πόλη ως ενιαίο σώμα.

Αναπαριστώντας ένα δημόσιο τραυματικό γεγονός, η περφόρμανς σκοπεύει να υπερβεί ερμηνείες πόλωσης, συναισθηματισμού, ή κατηγορητηρίου. Στόχος δεν είναι να αναβιώσουμε μια ιστορική σύγκρουση σε παρόντα χρόνο, αλλά να ψηλαφήσουμε τα σιωπηλά αποτυπώματα που αφήνει στο πώς βλέπουμε σήμερα, ατομικά και συλλογικά, την πόλη. Και, μέσα από αυτήν, τον κόσμο.

Στην performance αξιοποιούνται τα εξής κείμενα και ταινίες: “Hang me oh hang me” του Isaac Oscar, “Δεκεμβριανά 1944: Η μάχη της Αθήνας” του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, “Ο Θίασος” του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, “Νινόν” του Διονύση Σαββόπουλου, “Δεκεμβριανά” του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, ”Κλεμμένη Ζωή” του Άρη Φακίνου, “Καπνισμένο Τσουκάλι” του Γιάννη Ρίτσου. Επισης, παρουσιάζονται φωτογραφίες απο το λεύκωμα “Ελλάδα 1944” του Dmitri Kessel.

Η Αναπαράσταση αφιερώνεται στους μάρτυρες συλλογικών τραυμάτων που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο, σήμερα.

  • Έρευνα-σύλληψη-σκηνοθεσία: Άννα Τζάκου
    Παίζουν: Μαρία-Όλγα Αθηναίου, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Δήμητρα Λούπη, Δήμητρα Μητροπούλου
    Βοηθός σκηνοθεσίας/ δραματουργίας: Δήμητρα Μητροπούλου
    Δραματουργική Επιμέλεια: Μάριος Χατζηπροκοπίου
    Σχεδιασμός Αφίσας: Μαριάννα Μπακούλα
    Ευχαριστούμε το studio Quilombo για τη χορηγία χώρου προβών.

  • Η ομάδα Geopoetics είναι μια καλλιτεχνική κολλεκτίβα με στόχο τη δημιουργία περφόρμανς σε φυσικό και αστικό τοπίο. Προσανατολίζεται στη σύνθεση συλλογικών εμπειριών σε εξωτερικούς χώρους ως τρόπο εξερεύνησης αφηγημάτων του παρόντος. Τα μέλη της προέρχονται από το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, την ποίηση και την αρχιτεκτονική. Συστήθηκε από την περφόρμερ και ερευνήτρια Άννα Τζάκου για τις ανάγκες της διδακτορικής της έρευνας σχετικά με μια θεατρική πρακτική σώματος και τοπίου. Από το 2012 η ομάδα Γεωποιητική έχει συνθέσει site-specific περιπατητικές performances στα τοπία της Αίγινας, της Νισύρου, της Αθήνας, αλλά και στο εξωτερικό (Τσεχία, Αγγλία και Γαλλία).

  • Η Άννα Τζάκου είναι περφόρμερ, σκηνοθέτης και υποψήφια διδάκτωρ στις θεατρικές πρακτικές (Exeter University). Ενσωματώνει αρχές Βουδισμού σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές μεθόδους του μεταμοντέρνου θεάτρου. Εργάστηκε σε παραστάσεις τόσο σε θέατρα και δημόσιους χώρους όσο και σε φυσικά τοπία. Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και σε φεστιβάλ όπως Athens Biennale 3 και Αρχαίου Δράματος Αθήνας. Έχει παρουσιάσει την έρευνά της σε συνέδρια παραστατικής πρακτικής και γεωγραφίας στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα έχει διδάξει σεμινάρια actor training, κίνησης και διαλογισμού σε θεατρικές ομάδες και στο Drama Department στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Η Άννα έχει διακρίθεί με τις υποτροφίες Fullbright και Ωνασείου. https://eprofile.exeter.ac.uk/a/

Back

School of Drama - Faculty of Fine Arts - Auth | 122 Egnatia Str, 54622 Thessaloniki | Τ +30 2310 992 123-25 | F +30 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2024 School of Drama - Faculty of Fine Arts - Aristotle University of Thessaloniki | Developed by LineaDesign

School of Drama – Faculty of Fine Arts – Aristotle University of Thessaloniki