Η Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη και η Παναγιώτα Κωνσταντινάκου στη Moνάδα Μέτρησης Πόνου

Η Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη σχεδιάζει τους φωτισμούς και η Παναγιώτα Κωνσταντινάκου είναι γενική σύμβουλος στην παράσταση Μονάδα μέτρησης πόνου, στην Ανοιχτή Πλατφόρμα του Εθνικού Θεάτρου.

Η παράσταση βασίζεται στα διηγήματα «Ο μαύρος γάτος» (1916) του Ιωάννη Κονδυλάκη, και «Aρκούδα» (1893) και «Aυτόχειρ» (1895) του Mιχαήλ Μητσάκη.

ponos-afisa

Ημερομηνίες παραστάσεων: 7/5 – 10/5/2015

Είναι ο πόνος σύμφυτος με την ύπαρξη; Έχουμε γεννηθεί για να πονάμε; Πώς υπομένουμε τις αντιξοότητες και τις πίκρες της ζωής; Τι αντίδοτο υπάρχει στη δυστυχία; Είναι η αυτοκτονία λύση; Ποιος είναι ο απόηχος μιας αυτοκτονίας; Τι ίχνος αφήνει ο εθελούσιος θάνατος αλλά και το πέρασμα από τη ζωή; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που αρθρώνουν τα τρία διηγήματα δύο νεοελλήνων πεζογράφων της γενιάς του 1880 που συνθέτουν την παράσταση: «Ο μαύρος γάτος» (1916) του Ιωάννη Κονδυλάκη, η «Aρκούδα» (1893) και ο «Aυτόχειρ» (1895) του Mιχαήλ Μητσάκη. Αν στα δύο πρώτα η ζωή είναι μια κατάσταση οξέως πόνου, όπου άνθρωποι και ζώα κινούνται στο όριο της σωματικής και ψυχικής αντοχής, στο τελευταίο η ζωή κυλά αδιατάραχτη ύστερα από ένα ακόμη «απονενοημένο διάβημα», χωρίς να δίνονται κανενός είδους εξηγήσεις. Σε μια εποχή που ο πόνος είναι διάχυτος, η απελπισία χτυπά την πόρτα και του μέχρι πρότινος σίγουρου για τον εαυτό του, και η αυτοκτονία εξαπλώνεται σαν επιδημία, καταφεύγουμε στην παλαιότερη ελληνική λογοτεχνία ως ένα μέσο για να ξορκίσουμε τους φόβους μας – και να γιατρευτούμε.

  • Σκηνοθεσία: Μυρτώ Πανάγου
    Σκηνικά – Κοστούμια: Δανάη Ελευσινιώτη
    Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη
    Κίνηση: Στάθης Παπαναγιώτου
    Video – Ήχος: Φωτεινή Τσάμη
    Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Παπαναγιώτου
    Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Χριστίνα Λαρδίκου
    Γενική σύμβουλος: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
    Φωτογράφος: Jason Guelle

Περισσότερα:

Δείτε το teaser της παράστασης στο youtube:

Back

School of Drama - Faculty of Fine Arts - Auth | 122 Egnatia Str, 54622 Thessaloniki | Τ +30 2310 992 123-25 | F +30 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2024 School of Drama - Faculty of Fine Arts - Aristotle University of Thessaloniki | Developed by LineaDesign

School of Drama – Faculty of Fine Arts – Aristotle University of Thessaloniki