Έκθεση φοιτητών/τριών του Τμήματος Θεάτρου: Λάβαρα για την Ελευθερία: Banners for Liberty

ΛΑΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:

BANNERS FOR LIBERTY 

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ  ΛΑΒΑΡΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ:

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ  ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΘ ΚΑΙ

DEPARTMENT OF HUMANTIES EDUCATION   (ART EDUCATION) FACULTY OF EDUCATION UNIVERSITY OF PRETORIA SOUTH AFRICA

στον 10o όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ

Με την υποστήριξη των Κοσμητειών της Σχολής Καλών Τεχνών και της Παιδαγωγικής Σχολής,

του ΑΠΘ

ΑΠΟ 29/09 ΜΕΧΡΙ 5/10

Εγκαίνια Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, στις 17:00

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΔΩ

Τι θα μας ωθούσε  να σηκώσουμε ένα λάβαρο σήμερα?

Πριν  από 200 χρόνια οι Έλληνες σήκωσαν τα δικά τους  λάβαρα  διεκδικώντας ελευθερία  και ανεξαρτησία  από ένα τυραννικό, απάνθρωπο και δεσποτικό καθεστώς που τους κρατούσε υποζύγιο για πάνω από 400  χρόνια.  200 χρόνια μετά θέσαμε το παραπάνω δίλημμά στους φοιτητές και φοιτήτριες από το Τμήμα θεάτρου  Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και  από  το  Department of Humanities Education, Faculty of Education University of Pretoria.

Με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση ζητήσαμε από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας να σχεδιάσουν, και στην συνέχεια να δημιουργήσουν το δικό τους λάβαρο. Με την έκθεση ήρθε η ώρα να σηκώσουμε αυτά τα λάβαρα,  με τους προβληματισμούς τις ανησυχίες και τα όνειρα τους, να προβληματιστούμε και  να εμπνευστούμε από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας να επιβεβαιώσουμε για μια ακόμα φορά τη διαρκή αναζήτηση, τις πανανθρώπινες αξίες για ελευθερία.

Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μιας άλλης ηπείρου, από την μακρινή Νότιο Αφρική, μας ανταμώνουν και μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες της ελευθερίας από την καταπίεση του Απαρτχάιντ, που τους την χάρισαν οι αγώνες των δικών τους προγόνων. Εκτιμώντας την έννοια της ιδεολογίας, ερμηνεύει ο καθένας τους καλλιτεχνικά την ιδεολογία της Ελευθερίας από τη δική του οπτική γωνία.

Σας καλούμε να έρθετε να εμπνευστείτε και να προβληματιστείτε μαζί μας.

Ώρες λειτουργίας:

11πμ -1.30μμ  και 5μ.μ. -7.15 μ.μ. (εκτός Σαββάτου και Κυριακής)

Στην συνέχεια τα λάβαρα θα ταξιδέψουν στο:

BENSOUSAN HAN (ΕΔΕΣΣΗΣ 6 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

ΑΠΟ 07/10 ΜΕΧΡΙ 12/10

Ώρες λειτουργίας:

2μμ -10μμ

Λίγα λόγια για την Έκθεση:

Η ιδέα προήλθε  από μια διαδικτυακή συνεργασία – ανταλλαγή στα πλαίσια των μαθημάτων Πλαστική ΙΙ: Χρώμα του κυρίου  Στ. Πρώιου από το Τμήμα Θεάτρου  Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ και Department of Humanities Education Faculty of Education University of Pretoria Dr. Raitα Steyn

Μετά από μια επιτυχημένη διαδικτυακή ανταλλαγή που πραγματοποιήσαμε κατά το εαρινό εξάμηνο του 2020,  σκεφτήκαμε να προσπαθήσουμε εκ νέου μια καινούρια ανταλλαγή. Παίρνοντας ως αφορμή  το εορτασμό  της 200ης επετείου από την Ελληνική Επανάσταση η  Dr. Steyn και ο κ. Στ. Πρώιος, σκεφτήκαμε να θέσουμε  σαν θέμα εργασίας στους φοιτητές / φοιτήτριες μας “Λάβαρα  για την Ελευθερία – Banners  for Liberty”.

Ζητήσαμε από τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας να κάνουν έρευνα για την σημασία και χρήση του λαβάρου  ως εθνικό, θρησκευτικό, ή κοινωνικό-πολιτικό σύμβολο.

Οι φοιτήτριες / φοιτητές από την Νότιο Αφρική μάθανε για την Ελληνική Επανάσταση και  τι σημαίνει για την ιστορία μας η επέτειος των 200 χρονών σαν έθνος . Αντίστοιχα οι φοιτήτριες – φοιτητές από το ΑΠΘ είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την μεγάλη ιστορικής σημασίας πολιτικοκοινωνική επανάσταση στην πρόσφατη ιστορία της Νοτίου Αφρικής και την απελευθέρωσή της από το ζυγό του Απαρτχάιντ .

Συζητήσαμε  τι λάβαρο θα υψώναμε σήμερα για αυτό που θα θέλαμε να διεκδικήσουμε.   Στην συνέχεια  να σχεδιάσουν και να παράγουν ένα λάβαρο 100χ150 εκατοστά

Μέσα από μια σειρά διαδικτυακές  συναντήσεις 2 ωρών οι φοιτητές / φοιτήτριες είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν για την ελευθερία  σε συλλογικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Ελευθερία του φύλου, του ατόμου, της σκέψης, του λόγου και των ζώων.

Μετά από τις συζητήσεις προχώρησαν στον σχεδιασμό του λάβαρο τους.  Ως διδάσκοντες  η  Dr. Steyn και ο κ. Στ. Πρώιος θεωρήσαμε ότι θα ήταν σωστότερο οι διδασκόμενοι να αναλάβουν το ρόλο του διδάσκοντα.  Να είναι αυτοί που θα καθοδηγήσουν τους συμφοιτητές και συμφοιτήτριες τους  σχολιάζοντας τα πρωταρχικά σχέδια  και με τις παρατηρήσεις τους να ενθαρρύνουν την δημιουργία  των τελικών αποτελεσμάτων και  στην συνεχεία τα τελικά δημιουργήματα τους.  Το τελικό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία περίπου 38 λαβάρων (100χ150 εκατοστά) με διάφορα θέματα που σχετίζονται είτε με την προσωπική  ελευθερία είτε με την ελευθερία του συνόλου.

Στο Σύνολο λάβανε μέρος 25 φοιτητές / φοιτήτριες από την Νότια Αφρική  και 12 φοιτητές / φοιτήτριες από το Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ

Θα ισχύσει  το υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ’αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400 απόφαση (ΦΕΚ 4206/12-9-2021), οι κλειστοί χώροι διεξαγωγής εικαστικών εκθέσεων λειτουργούν με την προσέλευση προσώπων που έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει ή προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (rapid test).

 

Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2024 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.