Ο Δημήτρης Βάρκας διευθύνει σεμινάριο σωματικού θεάτρου στην Κρήτη

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Anu Almagro (Salonen) και ο Δημήτρης Βάρκας με πολλή χαρά ανακοινώνουν ένα τετραήμερο εντατικό σεμινάριο σωματικού θεάτρου στον Χαρουπόμυλο, στο Πάνορμο Ρεθύμνου (σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία «Επιμενίδης»). Το σεμινάριο έχει τίτλο «Στροφή προς την έρημο – Το Τοπίο της Αναπνέουσας Ψυχής» και επικεντρώνεται στη δυναμική του σώματος του «συνόλου» σε σχέση με τον περφόρμερ ως ατομικότητα.

22-23-24-25 Μαΐου 2015, 10πμ-5μμ.

Η γλώσσα επικοινωνίας στο σεμινάριο θα είναι τα Αγγλικά με δυνατότητα μετάφρασης στα Ελληνικά, αν και όποτε είναι απαραίτητο. Κόστος συμμετοχής: 200 ευρώ για Δυτικο-Ευρωπαίους/ 150 ευρώ για Ανατολικο-Ευρωπαίους, Ευρωπαίους σε “κρίση” και φοιτητές. Προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ διαμονή σε όποιον το επιθυμεί. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.
Πληροφορίες-Επικοινωνία: dim.varkas@gmail.com και thouthou000@gmail.com
και στα τηλέφωνα: +30 6944 671 613, +30 6936 742 475

005

  • Το σεμινάριο επικεντρώνεται στη δυναμική του σώματος του «συνόλου» σε σχέση με τον περφόρμερ ως ατομικότητα. Το «σύνολο» θα ανακαλυφθεί μέσω μιας κοινής αναζήτησης, με ασκήσεις πάνω στον κοινό ρυθμό,  στη σχέση με τον χώρο και ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς κίνησης. Η σωματικότητα του κάθε περφόρμερ βασίζεται στην αισθαντικότητα του σώματος και τη δυναμική σωματική άσκηση που, ως οδηγοί, μας ταξιδεύουν μέσα από την ευαισθησία της φαντασίας, μέσα από μνήμες και συναισθήματα. Δουλεύουμε προς την ξεδίπλωση του «ρόλου», ο οποίος αναδύεται μέσα από τη δημιουργική δύναμη και την έμπνευση του κάθε περφόρμερ. Θα αφυπνιστούμε μέσα από ασκήσεις που περιλαμβάνουν δουλειά πάνω στη σωματική «ζωή» του περφόρμερ, τη φαντασία, τις παρορμήσεις, τη συναίσθηση του χώρου, τη συγκέντρωση, τη χαρά, τον χορό, τον λόγο, τον ρυθμό και το τραγούδι – λαμβάνοντας και προσφέροντας στήριξη, σαν ένα ζωντανό, αναπνέον, κινούμενο και ηχοποιό  σύνολο.

    Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται ή/και έχουν κάποια εμπειρία πάνω στο θέατρο, το χορό ή τη μουσική. Είναι ανοικτό σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς αλλά και σπουδαστές. Είναι μια δοκιμασία που απαιτεί πειθαρχεία, συγκέντρωση, και πνευματική και φυσική αντοχή καθώς η δουλειά είναι αρκετά απαιτητική.

    Το θέμα της έρευνας μας αυτήν την χρονιά είναι «Η Έρημος». Οι συμμετέχοντες καλείστε να μάθετε ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το θέμα αυτό. Επίσης ζητούμε τρεις «εικόνες» που αναφέρονται στην έρημο σε σχέση με την προσωπική σας αντίληψη και οπτική. Και τέλος, να μάθετε απ’ έξω έναν  μονόλογο ή κείμενο ή ποίημα ή προσευχή, από οποιοδήποτε λογοτεχνικό κείμενο σας εμπνέει, συνδέοντας την ψυχή σας με το θέμα μας – Την Έρημο.

     Δουλεύουμε ξυπόλυτοι, φορώντας άνετα ρούχα πρόβας. 

  • Η Anu είναι ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής στον βραβευμένο πολωνικό θίασο Teatr Piesn Kozla / Song of The Goat Theatre. Από το 2007 που έγινε μέλος του θιάσου, υπήρξε βασικός συνεργάτης στη δημιουργία των παραστάσεων Macbeth, The Crucible, Songs of Lear και Portraits of Cherry Orchard ,σε σκηνοθεσία Grzegorz Bral, και έχει περιοδεύσει με τον θίασο σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική. Η Anu έχει ηγηθεί σεμιναρίων υποκριτικής και σωματικού θεάτρου διεθνώς και έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια ανα την Ευρώπη. Ήταν πρωτεργάτης και σκηνοθέτης της ομάδας θεάτρου  Odra Ensemble και ιδρυτικό μέλος του Φινλανδικού Clowns without borders κάνοντας μουσικοθεατρικές κλόουν παραστάσεις για παιδιά σε όλο τον κόσμο.  

    Ο Δημήτρης είναι ηθοποιός από την Ελλάδα, που έχει δουλέψει διεθνώς σε Ευρώπη, Αγγλία, και Ρωσία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης. Έχει συνεργαστεί με διάφορους θιάσους της Θες/νίκης, συμπεριλαμβανομένης της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης. Ο Δημήτρης έχει Μάστερ στην Υποκριτική από το Manchester Metropolitan University (MMU) μαθητεύοντας κοντά στο βραβευμένο πολωνικό θίασο Teatr Piesn Kozla / Song of the Goat Theatre στο Wroclaw, της Πολωνίας. Από το 2012 έγινε μέλος του θιάσου και συνδημιουργός της παράστασης Portraits of Cherry Orchard. Είναι συνιδρυτής της ομάδας σωματικού θεάτρου Odra Ensemble. Από το 2014, ο Δημήτρης διδάσκει και ηγείται σεμιναρίων κι εργαστηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δείτε περισσότερα από τη δουλειά της Anu και του Δημήτρη στην παράσταση Portraits of the Cherry Orchard, Grzegorz Bral (σκην.), Song of the Goat Theatre:
https://piesnkozla.pl/en/spektakl/portrety-wisniowego-sadu-pokazy-pracy-w-toku/

Δείτε περισσότερα από τη δουλειά της Anu στη βραβευμένη παράσταση Songs of Lear, Grzegorz Bral (σκην.), Song of the Goat Theatre: https://www.youtube.com/watch?v=vqL2DDXYoG0

Δείτε περισσότερα από τη δουλειά της Anu και του Δημήτρη στην παράσταση We Will Leave Only Bone: Reflections of Eurydice, Anu Almagro-Salonen (σκην.), Odra Ensemble): https://odraensemble.com/

Επιστροφή

Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2024 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.