Η Ομάδα παραμυθιού του Τμήματος Θεάτρου αφηγείται παραμύθια σε μεγάλους και μικρούς στον Λευκό Πύργο.

Η ανάπτυξη βιωματικών προγραμμάτων, στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται η αφήγηση και η παραπέρα επεξεργασία ενός παραμυθιού, στο πλαίσιο του μαθήματος Το παραμύθι στην εμψύχωση των ομάδων, οδήγησε στη δημιουργία μιας ομάδας από φοιτητές–φίλους του παραμυθιού και στη συνέχεια στην αναζήτηση χώρων που θα μπορούσαν να υποδεχτούν τέτοιου είδους δραστηριότητες, εκτός Πανεπιστημίου. Αρχίσαμε συναντήσεις πέραν των μαθημάτων οι οποίες περιλαμβάνουν συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια με φοιτητές ως «εμψυχωτές», αφηγήσεις παραμυθιών, και σχεδιασμούς δραστηριοτήτων όπως: η συλλογή λαϊκών παραμυθιών από τους τόπους καταγωγής·  καταγραφή και αφήγηση σε ντοπιολαλιές, με στόχο τη μελλοντική δημοσίευση του υλικού σε ένα συλλογικό τόμο· επισκέψεις σε διάσημους παραμυθάδες και γνωριμία με τα εργαστήριά τους· συμμετοχή σε φεστιβάλ αφήγησης και, τέλος, νέες βιωματικές δράσεις σε επιλεγμένους χώρους της πόλης.

Τον Ιούνιο του 2013, η ομάδα παραμυθιού του Τμήματος Θεάτρου έκανε την πρώτη οργανωμένη παρουσία της στον δημόσιο υπαίθριο χώρο γύρω από τον Λευκό Πύργο. Υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε τρία παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια γνωριμίας, εμπιστοσύνης, επικοινωνίας. Κοντά στην εκπνοή του 2013, ήρθαμε σε επαφή με το Κοινωνικό Ιατρείο της Θεσσαλονίκης, γνωρίσαμε το πολύτιμο έργο του, και παραμονές Χριστουγέννων βρεθήκαμε στον χώρο αναμονής του Ιατρείου για να παίξουμε και να αφηγηθούμε παραμύθια στα παιδιά που εμβολιάζονταν εκείνη τη μέρα.

Διδασκαλία σχεδιασμός δράσεων: Κωνσταντίνα Ριτσάτου
Εμψύχωση – υλοποίηση: Ομάδα παραμυθιού Τμήματος Θεάτρου

Επιστροφή

Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2024 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.