Θεατρικές δράσεις δρόμου στην έκθεση OPEN 15 της Βενετίας, με τη συνεργασία των άλλων Τμημάτων της ΣΚΤ και το ΠΜΣ Μουσειολογίας του ΑΠΘ.

Τον Αύγουστο του 2012, το Τμήμα Θεάτρου συμμετείχε, μαζί με τα άλλα Τμήματα της Σχολής Καλών Τεχνών, την Αρχιτεκτονική και το ΠΜΣ της Μουσειολογίας του ΑΠΘ, στην ελληνική αποστολή στην έκθεση OPEN 15 της Βενετίας.

Το Τμήμα Θεάτρουμε συντονιστή τον συνθέτη Κώστα Βόμβολο, παρουσίασε, στις 30/8/2012, δύο performances, με τίτλο «SSSSSSH…..» και G.G.BYRON IN IDEOCOMIO (come manicomio, frenocomio….) DI SAN SERVOLO: Α Romantic Poet Singing the Imaginary Europe. 

    • Το «ssssssh…..» ήταν μια δράση στην οποία συμμετείχε ολόκληρη η ελληνική αποστολή του OPEN 15. Είχε τη μορφή μιας παρέλασης με επικεφαλής μια performer με ξυλοπόδαρα (Μαριλού Βόμβολου) και τους υπόλοιπους σε μια σειρά με το ένα χέρι να κρατούν το ίδιο μακρύ σκοινί (συνηθισμένος τρόπος περιπάτου για τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς). Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν ρούχα σε αποχρώσεις του άσπρου και του μαύρου και μια διαγώνια κορδέλα με τον λογότυπο RETHINKING CRISIS. Η παρέλαση διένυσε μια απόσταση 2 χιλιομέτρων στην παραλία του Λίντο, από την περιοχή των μεγάλων ξενοδοχείων μέχρι τις εγκαταστάσεις της κινηματογραφικής MOSTRA.

      Οι συμμετέχοντες απευθύνονταν στους περαστικούς με τη χαρακτηριστική κίνηση της σιωπής (ο δείκτης στο στόμα) ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα ένας από τους 3 performers (Νίκος Ράμμος, Ελένη Ευθυμίου, Δανάη Τεζαψίδου) έβγαιναν από τη σειρά και απήγγελλαν ένα μικρό κείμενο–λογοπαίγνιο για την κρίση, στα Ιταλικά, τα Γαλλικά και τα Αγγλικά. Κατόπιν ζητούσαν από τυχαίους ακροατές ένα αυτόγραφο, το οποίο και κρεμούσαν με μανταλάκια στο τέλος του σκοινιού που ένωνε τους συμμετέχοντες στην παρέλαση.

      Η performance διαρκούσε περίπου 1 ώρα και την παρακολούθησαν συνολικά 1500 θεατές.

      Δείτε απόσπασμα από τη δράση στο youtube:

    • Ήταν μια εικοσάλεπτη performance για τα εγκαίνια της έκθεσης OPEN 15 στο νησί Σαν Σέρβολο (πρώην φρενοκομείο και νυν έδρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Βενετίας). Οργανώθηκε με τη μορφή ενός λαϊκού θεάματος μαγείας-ταχυδακτυλουργικών και χρησιμοποίησε ως «σκηνή» την εγκατάσταση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΤΟΥ ΑΠΘ, στην αυλή του συμπλέγματος των κτιρίων της έκθεσης.

      Το νούμερο του παρουσιαστή–ταχυδακτυλουργού (Νίκος Ράμμος) ήταν η «δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης» με την συμπαράσταση 2 βοηθών (Μαριλού Βόμβολου, Δανάη Τεζαψίδου). Τα υλικά:

        • φωτογραφίες μνημείων, προσωπικοτήτων, φαγητών, τεχνολογικών επιτευγμάτων κ.ά, όσο δυνατόν πιο αναγνωρίσιμων και κοινότυπων
        • μπαλόνια ηλίου με ετικέτες αντίστοιχες αφηρημένες έννοιες (δημοκρατία, ισότητα, ανεξιθρησκεία, δικαιοσύνη κλπ.)
        • καλαμάκια για σουβλάκια που χρησίμευσαν για να στερεωθούν τα μπαλόνια και να καρφωθούν στο χώμα οι φωτογραφίες

      Παράλληλα η Ελένη Ευθυμίου τραγουδούσε μελοποιημένα σε ύφος μιούζικαλ ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα γραμμένα στο Μεσολόγγι λίγο πριν το θάνατό του.

      Η δράση περιλάμβανε συμμετοχή του κοινού, το οποίο κλήθηκε να χορέψει το «βαλς της ενωμένης Ευρώπης» και κατέληξε σε απελευθέρωση των μπαλονιών και καταστροφή των φωτογραφιών υπό τους ήχους του εσχατολογικού ποιήματος του Μπάιρον «Darkness».

      Δείτε απόσπασμα από τη δράση στο youtube:

    Επιστροφή

    Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

    © 2024 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

    Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.