Στις 22 Ιουνίου του 2011 το EΘΕΤ σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσίασε τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Όνειρα…», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Η τέχνη δίαυλος για την ένταξη των μεταναστών».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε δύο στόχους:
α. να εκπαιδεύσει την ομάδα των νέων μεταναστών μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος στην τέχνη του θεάτρου, και παράλληλα να τους εξοικειώσει με τους μηχανισμούς της θεατρικής πρακτικής και εφαρμογής.
β. να καταλήξει σε παράσταση, όπως αυτή προέκυψε από το σύνολο των επί μέρους εφαρμογών του προγράμματος (προετοιμασία, κείμενο, πρόβες, κίνηση, κατασκευές, φώτα, ήχος).

Το θεαματικό μέρος της παράστασης στηρίχτηκε στη σύνθεση με πυκνό ρυθμό στοιχείων κίνησης, χορού, μουσικής και τραγουδιού. Όμως το κεντρικό συστατικό στοιχείο που είναι ο λόγος βασίστηκε στις διαφορετικές γλώσσες των μελών της ομάδας που συνδυάζονται με την ελληνική, αποτελώντας την ιδιαίτερα μελωδική μουσική της παράστασης.Έτσι αποσπάσματα κειμένων-ποιήματα, τραγούδια, καθημερινές φράσεις, σχόλια κ.λπ. πλαισίωσαν τη ροή της δράσης.

Η ομάδα των εκπαιδευομένων στελεχώθηκε από 20 ενήλικες μετανάστες με χώρες καταγωγής τη Γεωργία, την Αλβανία, την Ρωσία, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Βοζνία-Ερζεγοβίνη και την Τουρκία. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων ποίκιλλαν από 18 έως 40 ετών. Επίσης συμμετείχαν στο πρόγραμμα φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου, οι οποίοι στο πλαίσιο του μαθήματος σκηνογραφίας είχαν αναλάβει επικουρικό ρόλο τόσο στις συναντήσεις-μαθήματα αλλά και στην τελική παρουσίαση.

  • Σύλληψη-σχεδιασμός: Απόστολος Φωκίων Βέττας, καθηγητής Τμήματος Θεάτρου

    Στη σύνθεση κειμένου, τη δραματουργική επεξεργασία, τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία συνεργάστηκαν οι:
    Δαβιδ Άντζελ, ηθοποιός-θεατροπαιδαγωγός, MA Εφαρμοσμένο Θέατρο
    Σοφία Λαμπρίδου, θεατρολόγος-θεατροπαιδαγωγός, MA Εφαρμοσμένο Θέατρο
    Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, θεατρολόγος-σκηνογράφος, υπ. διδάκτωρ, ΑΠΘ
    Ράνια Υφαντίδου, θεατρολόγος-σκηνογράφος, υπ. διδάκτωρ, ΑΠΘ

    Συμμετείχαν οι:
    Ανγκέλοβα Βικτώρια, Ατογιάν Σβετλάνα, Εγιοφορμπίρι Λώρενς, Κομσιασβίλι Γιώργος, Κοσίδου Πολίνα, Λύγκορυ Κωνστάντσα, Μαξίμοβα Αελίτα, Μέμα Γιάνι, Χότζα Μπερντί, Ντόντι Ορνέλα, Ποπόβ Μιχάλης, Ρεζνίκοβα Γιούλια, Φακχούρυ Σουφιάνο, Ζουλί Φέλιξ, Βαλέριος Μπαραμίτζε, Κάκκος Μπαχάρ, Μαρτυρόσοβα Νατέλα, Πόποβιτς Αλεξάνδρα.

    Μουσική: Κώστας Βόμβολος, μουσικός
    Φωτισμοί: Κέλλυ Εφραιμίδου, θεατρολόγος-φωτίστρια
    Ειδικές κατασκευές: Ολυμπία Σιδερίδου, σκηνογράφος, μέλος Ε.Ε.ΔΙ.Π.
    Σχεδιασμός προβολών: Γιάννης Πειραλής, visual artist

    Τεχνική υποστήριξη: Στέργιος Πρώιος, τεχνικός θεάτρου· Παρασκευή Ορφανίδου, μοδίστρα· και οι φοιτήτριες του εργαστηρίου σκηνογραφίας του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ.: Μαρίνα Κόντα, Έλζα Ογκνιάνοβα

    Ευχαριστούμε τη Μαριέττα Πανίδου για τη βοήθεια της

Επιστροφή

Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2024 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.