ΔΗΜΟΔΩΡΟΣ: Μια μέρα στο αρχαίο θέατρο

Ένα πρότυπο εκπαιδευτικό CD-ROM, με κινούμενα σχέδια και διαδραστικά παιχνίδια, για το θέατρο της αρχαιότητας. Ο Δημόδωρος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «MIMHΣIΣ: Tο θέατρο ανάμεσα στον Mύθο και το Δράμα», που εκπόνησε το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» με τη συνεργασία του Τμήματος Θεάτρου και φορέων από την Eλλάδα και το εξωτερικό, με χρηματοδότηση του προγράμματος CONNECT της EE.

Ο Δημόδωρος συγκροτείται γύρω από δύο δομικούς άξονες: α) μια φανταστική ιστορία για την πρώτη θεατρική εμπειρία ενός 12χρονου Aθηναίου, η οποία παρουσιάζεται σε μορφή κινουμένων σχεδίων και βασίζεται στο αφήγημα του N. Xουρμουζιάδη «Ένας αθηναίος θεατής στα εν άστει Διονύσια» (στον συλλογικό τόμο: “Mια μέρα…”. Δεκαπέντε ιστορίες καθημερινότητας από τα αρχαία χρόνια ώς την εποχή μας, Aθήνα 1988)· και β) μια σειρά εκπαιδευτικών διαδραστικών παιχνιδιών, μέσα από τα οποία ο μαθητής ανακαλύπτει πλήθος στοιχεία για το θεάτρο στην Aθήνα του 5ου αι. π.X. και τον πολιτισμό που το γέννησε. O σχεδιασμός του εκπαιδευτικού υλικού  αφορούσε τη σύλληψη και διάρθρωση των 10 διαδραστικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών που περιέχονται στο CD-ROM και τη συγγραφή του Bιβλίου του δασκάλου που συνόδευσε το CD-ROM στην εφαρμογή του στην τάξη. O Δημόδωρος αποτελεί μια συνολική, πολύπλευρη και αρκετά εκτενή εισαγωγή στο αρχαίο θέατρο, αναδεικνύοντας τις κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές, ανθρωπολογικές και καλλιτεχνικές παραμέτρους που συναρτήθηκαν με την άνθησή του στην Aθήνα του 5ου αι. π.X.

  • Σχεδιασμός: Ελ. Παπάζογλου και Μ. Πεχλιβάνος
    Επιστημονικοί σύμβουλοι: Ν. Χουρμουζιάδης, Μ. Τιβέριος
    Αnimation: Γ. Κωνσταντίνου (σχέδιο), Μ. Σηφάκης (σενάριο), Ν. Βίττης (μουσική)
    Βιβλίο δασκάλου: Ελένη Παπάζογλου
    Παραγωγή: LYNX AE.

Δείτε την παρουσίαση του Δημόδωρου στον ιστότοπο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας:  https://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/bibliographies/guides/software_full/06.html.

Δείτε την ταινία των κινουμένων σχεδίων στο κανάλι του Γιώργου Κωνσταντίνου, του σκιτσογράφου που ήταν επικεφαλής της ομάδας των σχεδιαστών, στο youtube:

Και δείτε εδώ το αφήγημα του Νίκου Χουρμουζιάδη:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.82 MB]

Επιστροφή

Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ. | Εγνατία 122, 54622 Θεσσαλονίκη | Τ 2310 992 123-25 | F 2310 992 126 | info@thea.auth.gr

© 2024 Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. | Σχεδιασμός & κατασκευή ιστοσελίδας LineaDesign

Τμήμα Θεάτρου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.